לא פחות מ-700 שרירים מרכיבים את גוף האדם, ממש מכף רגל ועד ראש. מבנה השרירים ואופן התחברותם לעצמות, למפרקים וגידים הם עבודת אמן של ממש: השרירים בנויים ומסודרים בדרך מתוחכמת ומדויקת, שתאפשר מצד אחד יציבות למבנה השלד ומצד שני – תנועתיות מלאה של הגוף.
את עצמות השלד מקיפות מספר שכבות של שרירים, חיצוניים ופנימיים, ארוכים וקצרים. תנועת הגוף מתאפשרת על ידי עבודה מאוד מתואמת שבבסיסה כיווץ שריר בצד אחד והרפיה של אחר בצד הנגדי. עם זאת, ישנם מקרים בהם התיאום משתבש והאיזון מופר. במקרים כאלו, עלולים להתפתח כאבי שרירים, לעיתים אף כאלו שיוגדרו כרוניים.
'תקלה' במערך השרירים והשלכותיה
במצב תקין, נשמרים האיזון והסימטריה בין השרירים השונים, אשר מקפידים על 'עבודת צוות' שהיא מלאכת מחשבת. בתום כל תנועה השריר חוזר למצבו המקורי, במצב רפוי. כך, נשמרת יציבות השלד ובו זמנית, כאשר יש צורך בכך, מתאפשרת תנועה.
אך, כאמור, לא תמיד נשמר האיזון. ישנם מצבים של חוסר סימטריה בעבודת השרירים, לדוגמא: התכווצות ממושכת של שרירים בצד אחד של הגוף, כתוצאה משחיקה ועבודה מאומצת או בשל תנוחת ישיבה לא נכונה.
מצבים אחרים יכולים להיגרם בשל ליקויים שמקורם במבנה הגוף: הפרשים באורך הרגליים (גם הפרש קטן שכלל לא מאובחן יכול להוביל לכך) – בין אם כמום מולד ובין אם כתוצאה מגדידים מקוצרים, שינוי פיזיולוגי אחרי שבר או נקע חמור וכן שנויים מבניים אחרים שהתרחשו במהלך החיים בשלד, במערכת השרירים, בגידים או במפרקים.
סיבות אחרות שיביאו להפרת האיזון בין השרירים הינן סיבות אשר מוגדרות כ'נרכשות': נעליים לא נוחות – ובעיקר נעלי עקב גבוהות, שמביאות להליכה לא טבעית (לעיתים מבלי שאותו אדם שם לכך לב), כמו גם שלל גורמים אחרים אשר מביאים להליכה, ישיבה או כיפוף בתנוחות לא נכונות.
כיצד מצבים כאלו משפיעים על עבודת השרירים וגורמים לכאבי שרירים?
כדי ללכת ישר ולא לצלוע, הגוף מסגל לעצמו הליכה שבה לא נשמרת הסימטריה בין שני צידי הגוף, או בין שני שרירים סמוכים. עם הזמן, יתכן שהדבר ישפיע על כל שרירי השלד ובהמשך יגרום לכאבי גב ואגן, לדוגמא, לעיתים גם לזמן ממושך.
היות וכל שרירי הגוף מחוברים ישירות או בעקיפין אחד לשני, הרי שחוסר סימטריה במקום אחד, יכול להשפיע גם על שרירים בכל אזור אחר בגוף. כך, עשוי שריר מסוים להישאר מכווץ לזמן רב, מה שמביא, בפועל, להיווצרות הכאב: כיווץ שרירים הינם גורם שכיח מאוד לכאבים באגן ובגב תחתון, אך גם לכאבי שרירים בגב עליון ובכתפיים. למעשה, במקרים מסוימים כיווץ שרירים מתמשך יכול לגרום גם לכאבי ראש, ובעיקר כאלו אשר חוזרים במצבי לחץ, וזאת בשל הלחץ הקבוע על העצבים.
בכך לא מסתיים הקשר בין השרירים לבין כאבי הגוף השונים: מעבר לכאב המקומי, יכול כיווץ שרירים ללחוץ גם על עצבים הנמצאים בסביבתו. דוגמא לכך הינה כיווץ בשרירי הגב התחתון או בעכוז, שיגרום ללחץ על העצב הסכיאטי, שעובר בדיוק מתחת או בתוך אחד משרירי האגן.
כיווץ שרירי האגן (שרירי הגלוטאוס והפיריפורמיס) יכול להביא גם הוא ללחץ על העצב הסכיאטי העובר דרכם, ובכך לדמות מצב של לחץ עצבי הנגרם על ידי פריצת דיסק (מצב הנקרא 'אישיאס' בלשון עממית). לחץ כזה יכול להביא לתחושות הירדמות ונימול בגפיים, עד מצב של חוסר תחושה או קושי בשליטה על איברים אלו.
לסיכום, השרירים הם שחקנים רציניים ביותר במבנה גוף האדם ובמקרים רבים, יהיו אחראים לכאבים מהם אנשים סובלים. מדובר ב'חקיינים' מעולים של כאבים מסוגים אחרים, ולכן לעתים קרובות מידי מיוחסים הכאבים הללו לבעיה שמקורה בעצבים (כאבים נוירופטיים), בפריצת דיסק או בבעיות רבות אחרות – בעוד שאבחון נכון יביא בעקבותיו לטיפול מדויק ולפתרון מהיר יותר של הבעיה.
אם גם אתם סובלים בכאבי שרירים ושלד, אל תקבלו זאת כגזירת גורל. קבעו עוד היום תור למרפאת הכאב שלנו ושימו סוף לכאבים.