טיפולי ההפריה אינם קלים לאיש מבחינה פיזית. הם מתבטאים בביקורים תכופים במרפאת הפריון, זריקות, נטילת הורמונים אשר משפיעים מאוד על התנהגות הגוף, טיפולים פולשניים ועוד. מדובר בתקופה לא קלה מבחינה פיזית. מעבר לכך, זוגות שעוברים טיפולי פוריות עשויים לעבור גם טלטלה רגשית עזה.
בית החולים הרצליה מדיקל סנטר זיהה כבר לפני שנים את המצוקה הרגשית בה נמצאים חלק מהמטופלים: את הרגעים הקשים בדרך להריון המיוחל, את הניסיונות הכושלים ואת אותם שלבים בהם נדמה שהמטרה כל כך רחוקה.
אנחנו מאמינים שבעזרת התמיכה המתאימה, טיפולי הפוריות יהיו קלים יותר לשני הצדדים והסיכויים להרות יגדלו בצורה משמעותית.
התחושות והרגשות במהלך ניסיונות ההפריה
לטיפולי הפוריות השפעות רגשיות רבות. זה מתחיל בניסיונות הבלתי פוסקים להרות, בתחושת הכישלון שמלווה כל ניסיון לא מוצלח, בסדרה בלתי נגמרת של טיפולים ובדיקות לא נעימות ובהרגשה ששום דבר לא מתקדם.
טיפולים שמשפיעים מאוד על מצבם הרגשי בני הזוג הם הטיפולים ההורמונאליים, שנועדו להגדיל את הסיכוי להרות. לצד השינויים הפיזיים הרבים שמחוללים ההורמונים (אותם מקבלת לרוב רק האישה במהלך טיפולי הפוריות), הם הופכים את המטופל לפגיע, חשוף ורגיש בצורה קיצונית.
גם הלחץ מסביב לא מסייע כאן: המשפחות, החברים, המכרים ואפילו הקולגות לעבודה מצפים – כמעט דורשים – מבני הזוג להיכנס להריון ולהביא ילד לעולם. כשזה לא קורה, מתחילות התלחשויות ושאלות חודרניות. בני הזוג מקבלים את התחושה שהם לא בסדר, שהבעיה נמצאת אצלם ובשליטתם. שהם אחראים למצב.
הגורמים הללו עשויים להביא עימם תחושות קשות: תסכול, דיכאון, ירידה בביטחון העצמי, פגיעה בדימוי העצמי, אכזבה, בדידות ועוד. בדרך זו, תקופת הטיפולים הופכת לקשה מאוד עד בלתי נסבלת.
הפן הרגשי כמעט ולא מקבל ביטוי
הבעיה הגדולה ביותר בכל הקשור להיבט הרגשי במהלך טיפולי הפוריות אינה בהופעת הרגשות הללו. מדובר בתחושות טבעיות ומובנות לחלוטין, בהתחשב בקשיים שחווים בני הזוג. כל אדם שינסה להיכנס להריון ללא הצלחה, עלול לפגוש ברגשות הללו.
הבעיה נעוצה בכך שהעניין הזה כמעט ולא מקבל התייחסות במהלך הטיפולים. בני הזוג יזכו לתמיכה מקיפה מהמדינה בכל הקשור למימון הטיפולים, לייעוץ לגבי השיטה בעלת הסיכויים הטובים ביותר, להסברים על התהליך המצופה להם וכדומה. בנוגע לתמיכה נפשית ורגשית, הסיוע יהיה מועט מאוד.
הקשר בין ההיבט הרגשי לבין הסיכויים להרות
ההתייחסות להיבט הרגשי במהלך טיפולי הפוריות חשובה מאין כמותה, ולא רק כדי למנוע פגיעה קשה במצבם הנפשי של בני הזוג. התחושות שמלוות את המטופלים במהלך התקופה הזו, משפיעות בצורה משמעותית על הסיכויים שלהם להביא ילד לעולם.
דיכאון, חרדות, ייאוש ותסכול מתבטאים אצל כל אדם גם במישור הפיזי. הפרעות אכילה, נדודי שינה וכאבי ראש תכופים הם רק חלק מהתסמינים למצב רגשי בעייתי שכזה. אותם תסמינים הם בדיוק אלו אשר פוגעים ביכולת הפריון.
ישנו פרדוקס גדול בטיפולי הפוריות, כפי שהם נהוגים במקומות רבים: מצד אחד, הניסיונות להרות אינם פוסקים. מצד שני, הם מכניסים את בני הזוג ללחץ ולמצב רגשי לא פשוט, אשר פוגע בסיכויים שלהם להרות. כך, הם מבלים יותר ויותר במרכזי הפוריות, אך למעשה רק מתרחקים עוד יותר מההריון המיוחל.
תמיכה רגשית, הבנה ויחס חם חשובים לא פחות מכל טיפול
בהזדמנויות רבות ברחבי העולם כבר הוכח כי התייחסות עמוקה ורצינית להיבט הרגשי מסייעת מאוד לבני זוג שנמצאים בעיצומם של טיפולי פוריות. בעזרת התמיכה הזו, ניתנת למטופלים האפשרות לפרוק תסכולים, לשתף, להביע את עצמם ומעל לכל – להרגיש שיש מישהו שמבין אותם ותומך בהם ברגעים הקשים.
זוהי השקפת עולמה של היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר. היחידה פועלת בסביבה שקטה ורגועה ומציעה לכל מטופל אפשרות לתמיכה וייעוץ רגשי, אם במסגרת קבוצתית או פרטנית.
אנשי יחידת ה-IVF בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר רואים כערך עליון את הדאגה לכל מטופל ואת היחס החם והקרוב לאורך כל שלבי הטיפול. אנו מעמידים לרשותכם רופאים מומחים וצוות קשוב, שישמחו לסייע בכל עת.
אנו יודעים כי טיפולי ההפריה שאתם עוברים הם רק חלק קטן משורה ארוכה של ניסיונות ארוכים ולא פשוטים. אנשי הצוות הרפואי במרכז הרפואי ידאגו להקל ככל האפשר על שהותכם ביחידה להפריה חוץ גופית של הרצליה מדיקל סנטר, במטרה להגיע בסופו של תהליך אל התוצאה המיוחלת: יצירת חיים חדשים.
בהרצליה מדיקל סנטר מבצעים טיפולי הפריה ע"י בכירי הרופאים בישראל, בסיוע צוות קשוב ורגיש, ובאמצעות טכנולוגיות חדשניות.