"ברוב המקרים, לאחר ניתוח גב אנדוסקופי ירגישו המטופלים שינוי דרמטי ויזכו להקלה מידית בכאב"
תקציר ראיון וידאו עם ד"ר שלמה דוידוביץ', מומחה לניתוחי עמוד שדרה אנדוסקופיים בהרצליה מדיקל סנטר.
באילו סוגים של בעיות בעמוד השדרה אתה מטפל?
"אני מטפל בכל המחלות הניווניות של עמוד השדרה, כולל היצרות תעלת עמוד השדרה ופריצות דיסק בכל גודל. הניתוח מתבצע בגישה האנדוסקופית: דרך חתך קטן מוחדר סיב אופטי המחובר למצלמה, כך שהניתוח מתנהל מול מסך והתמונה מוגדלת פי מאה".
מה הם יתרונות הניתוח האנדוסקופי?
"ההגדלה המקסימלית של האזור המנותח, פי מאה לערך, לצד התאורה האופטימלית, הופכות את הניתוח לבטוח יותר וכמובן מקטינות את הסיכונים בצורה מאוד משמעותית. כך ניתן לפתור בעיות רבות, כולל פריצות דיסק, ציסטות שנמצאות בתוך עמוד השדרה והיצרות של תעלת עמוד השדרה.
חשוב לציין שהאנדוסקופ הוא למעשה סיב אופטי שמוגדר לגוף, אל האזור המנותח. בצורה כזו הניתוח הופך להיות בטוח ומדויק יותר, והחתך הקטן אינו מצריך קיבוע, כפי שנדרש בניתוחים הקונבנציונליים".
מה הם סיכויי ההצלחה של הניתוח?
"סיכויי ההצלחה מאוד גבוהים, מעל ל-95% הצלחה".
אילו סוגי ניתוחים אנדוסקופיים של עמוד השדרה אתה מבצע?
"אני מבצע את רוב סוגי הניתוחים האנדוסקופיים, בחלוקה לשלושה אזורים של עמוד השדרה: עמוד השדרה הצווארי, שהניתוחים בו נעשים בגישה קדמית וצדדית; עמוד השדרה הטורקאלי (עמוד השדרה הגבי), שהניתוחים בו נעשים בגישה אחורית; ועמוד השדרה המותני התחתון, שהגישה אליו יכולה להיות גם אחורית וגם צדדית".
מה היתרון בשיטה זו בעמוד השדרה הצווארי?
"בניתוחי עמוד השדרה הצווארי בשיטה הקונבנציונלית יש צורך בהסתת קנה הנשימה וקנה הבליעה, כדי ליצור גישה נוחה יותר לאזור הניתוח. זהו מהלך המסכן את האיברים האלה. בניתוח האנדוסקופי אין צורך בהסתה משמעותית של אותם האיברים, כך שהפגיעה מזערית. בסוף הניתוח המטופל אינו מוגבל בתנועות הצוואר, וברוב המקרים הוא משתחרר באותו יום לביתו".
מה היתרון בשיטה זו בעמוד השדרה הטורקאלי?
"בעמוד השדרה הטורקאלי תעלת השדרה מאוד צרה, ולכן רוב הניתוחים הקונבנציונליים נעשים דרך הבטן או דרך בית החזה, מה שמצריך התערבות של מנתחי בית החזה או הבטן. זה הופך את הניתוח למורכב מאוד.
הניתוח האנדוסקופי, לעומת זאת, מתבצע דרך חתך של כסנטימטר בגב עצמו, והיתרון הוא שאפשר להחדיר את כלי הניתוח דרך תעלות מאוד צרות, מבלי לסכן את חוט השדרה".
מה היתרון בשיטה זו בעמוד השדרה המותני?
"בעמוד השדרה המותני מתרכזות רוב בעיות עמוד השדרה, בגלל כובד הגוף. הטיפול בניתוח האנדוסקופי מתבצע גם במקרה של פריצות דיסק גדולות, גם לצורך טיפול בהיצרות תעלת עמוד השדרה וגם לצורך הסרת ציסטות ניווניות של עמוד השדרה, ובמקרים מסומים גם של גידולים. במהלך הניתוח שוכב המטופל על הצד, בתנוחה המוגדרת כשכיבה פיזיולוגית. הניתוח הזה חשוב בעיקר לאנשים מבוגרים, שהסיכון בעריכת ניתוחים קונבנציונליים נחשב גבוה מאוד מבחינתם.
המנותחים יכולים להשתחרר מבית החולים כבר באותו יום: כאן בהרצליה מדיקל סנטר ניתחתי גם אנשים בני 90 ומעלה, שהשתחררו לביתם ביום הניתוח".
היצרות דו-צדדית של תעלת עמוד השדרה
"ניתן בהחלט לטפל בבעיה כזו בגישה האנדוסקופית, בזכות זווית הראייה הרחבה של האנדוסקופ, שמכיל את שני צדי עמוד השדרה. כך אני רואה היטב את הרקמות המצרות את תעלת עמוד השדרה ומסיר את כולן. בניתוחים האלה רוב המטופלים משתחררים באותו יום וההקלה מהירה מאוד, מיד לאחר הניתוח".
מועמדים שאינם מתאימים לניתוח
"אנשים שאינם מתאימים לעבור ניתוח בגישה הזו הם בעיקר מטופלים אחרי טראומה הסובלים משברים לא יציבים בחוליות. כאן יש לכלול גם מקרים מאוד נדירים של אי-יציבות שנובעת מתהליכים ניווניים בעמוד השדרה".
מהו טווח הגילים לביצוע ניתוח גב אנדוסקופי?
"טווח הגילים הוא מנערים בני 14 או 15 ועד ל-120 – תלוי כמובן ביציבותו הבריאותית של המטופל".
מהו טווח הגילים לביצוע ניתוח גב אנדוסקופי?
"טווח הגילים הוא מנערים בני 14 או 15 ועד ל-120 – תלוי כמובן ביציבותו הבריאותית של המטופל".
למי היית ממליץ על הניתוח?
"הניתוח מומלץ לאנשים שסובלים מפגיעה נוירולוגית כזו או אחרת, כלומר מחולשה או מנימול בגפיים. הוא מומלץ גם למטופלים הסובלים מכאב שמתמשך מעבר לשלושה חודשים, אף שעברו סדרת טיפולים במרפאת כאב וכן טיפולים משמרים, כמו פיזיותרפיה".
ההבדלים בין הניתוחים האנדוסקופיים לפתוחים
"בניתוחים הקונבנציונליים תהליך ההחלמה יכול לארוך כמה חודשים, במקרה שמדובר בניתוח לקיבוע חוליות. לעומת זאת, בניתוח האנדוסקופי תהליך ההחלמה אורך בין כמה ימים לכמה שבועות. בשבוע הראשון שלאחר הניתוח האנדוסקופי מומלצת החלמה בבית".
השינוי אותו יחוש המטופל לאחר הניתוח
"אצל רוב המטופלים השינוי הוא דרמטי, מיד לאחר הניתוח. הם מרגישים הקלה מידית בכאב. במקרים רבים, מנותחים שהגיעו לבית החולים על אלונקה או באמבולנס, חזרו לעמוד על רגליהם שעות ספורות לאחר הניתוח".
מה תמליץ למנותחים לעשות לאחר הניתוח?
"ההמלצה הראשונה היא לנוח לתקופה של שבוע עד עשרה ימים ולאחריה לחזור בהדרגה לשגרה. מבחינת פעילות ספורטיבית אני ממליץ בעיקר על שחייה ועל תרגילי התעמלות לחיזוק שרירי הגב התחתון, שאותם ניתן להתחיל כחודש לאחר הניתוח".
סוגי הניתוחים
"אני יכול לבצע בהרצליה מדיקל סנטר את כל סוגי הניתוחים האנדוסקופיים שאני מבצע בדרך כלל. זה כולל גם ניתוחי עמוד שדרה צווארי, גם ניתוחים באזור הטורקאלי וגם ניתוחים בגב התחתון כמובן".
מהם היתרונות שמציע בית החולים בביצוע ניתוחי גב ובכלל?
"המדיקל מעמיד לרשות המטופל אנשי צוות ברמה מקצועית מאוד גבוהה. החל בפקידות הקבלה שנותנות תחושת ביטחון למטופל, וכלה בצוות חדר הניתוח שכולל סניטרים, אחיות ומרדימים – האיכות המקצועית מאוד גבוהה מצד אחד, והאמפתיה למטופל מאוד גבוהה מצד שני. אלו דברים שמחישים מאוד את תהליך ההחלמה".
לייעוץ וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.