מיילדות

hero-text hero-text

הגינקולוגיה מתייחסת להריון וללידה כתחום בפני עצמו – מיילדוּת – העוסק בכל נושא הקשור להתפתחות ההריון, למעקב אחר מצב העובר, בתמיכה וסיוע לבני הזוג וכמובן בלידה עצמה. המיילדות היא תחום בו מתמחים גינקולוגים רבים. הם מלווים את האישה לאורך כל תקופת ההריון – מהגילוי בדבר חיים חדשים שמתפתחים ברחם ועד להגחתו של התינוק לעולם. עבור רופאי נשים רבים, המיילדות היא בעצם גם סגירת מעגל.

מעקב הריון

האישור הראשוני והרשמי להתפתחות עובר ברחם האישה נעשה על ידי רופא נשים. האישה לרוב תרגיש בשינויים פיזיולוגיים בשבועות הראשונים, אך האישור של הגינקולוג חשוב הן כדי לאשר את ההרגשה הפנימית הזו, והן כדי להבין באיזה שלב התפתחותי נמצא העובר וכמה זמן חלף מרגע תחילת ההריון.

 

מעקב הריון הוא שם כולל לליווי לו תזכה האישה עד שתלד. המעקב הזה מאפשר להציג להורים המאושרים תמונה שלמה ומקיפה לגבי מצב העובר, אך חשוב מזה: לוודא שהתפתחותו תהיה תקינה.

בדיקות שגרתיות

במהלך ההריון, האישה תגיע מידי כמה שבועות לבדיקות שגרתיות אצל הרופא, וביניהן:

  • אולטראסאונד אבחוני, הריוני וצוואר הרחם
  • נוכחות דופק עוברי
  • בדיקת שקיפות עורפית
  • סיסי שליה
  • מי שפיר
  • סקירת מערכות
  • אקו לב עוברי
  • חלבון עוברי
  • סוכרת הריון
  • בדיקות וספירות דם חוזרות
  • דיקור חבל הטבור

חלק מהבדיקות יבוצעו לשיקולה של האישה, אך חלקן הגדול נחשבות לחלק בלתי נפרד מהמעקב אחר התפתחות העובר.

בדיקות הריון לטובת ייעוץ גנטי

כמה מהבדיקות שצויינו כאן הן מהחשובות והקריטיות ביותר במהלך ההריון – בדיקות גנטיות, שנועדו לאתר מומים או בעיות כלשהן מהן סובל העובר, אם וכאשר. תוצאות הבדיקות הללו עשויות לא אחת להביא להחלטה על הפסקת ההריון.

 

בדיקת סיסי השליה נעשית בשלב מוקדם יחסית של ההריון (לרוב החל מהשבוע העשירי) ונועדה לאתר פגמים גנטיים קשים בגוף העובר, על ידי לקיחת דגימה מהשליה העוטפת את העובר. בדיקת מי שפיר מאפשרת לאתר מומים בעובר, והיא נעשית על ידי שאיבת כמות מי שפיר קטנה מבטן האם.

 

דיקור חבל הטבור הוא מעין בדיקת דם שנעשית לעובר, במטרה לאשש או להפריך בוודאות את קיומן של מחלות ומומים. בדיקת שקיפות עורפית היא למעשה בדיקת אולטרא סאונד מיוחדת, שמאפשרת לבדוק היתכנות של פגמים בכרומוזומים של העובר. עם זאת, היא אינה וודאית. תשובה מוחלטת תתקבל על ידי אחת מהבדיקות הגנטיות האחרות. קראו פירוט על ייעוץ גנטי בבית חולים הרצליה מדיקל סנטר.

הריון בסיכון

במקרים מסוימים, מוגדר ההריון כ'הריון בסיכון' – כזה בו קיימת סכנה כלשהי לאישה או לעובר. הגורמים לכך יכולים להיות נתונים פיזיים של האישה, פגמים או מחלות גנטיות שונות במשפחה, תנאים מסוכנים שנוצרו במהלך ההריון עצמו ועוד.

 

רופא המשפחה הוא שקובע האם מדובר בהריון בסיכון, ובהתאם, הוא מפנה את האישה ההרה למרפאה שתטפל בה. לאחר האבחון הדרוש, יוחלט האם על האישה להיכנס לשמירת הריון ולכמה זמן. במהלך שמירת ההריון, יוטלו עליה כמה הגבלות פיזיות. בין היתר ייאסר עליה להתאמץ, להרים משאות כבדים, ללכת לזמן ממושך וכדומה.

ייעוץ ועזרה

גינקולוגים ומומחי מיילדות בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר מעניקים גם תמיכה מקיפה לאישה ההרה, לאורך כל תקופת ההריון – דבר קריטי שיהפוך את התהליך לפשוט יותר. רופא הנשים יעוץ לאישה לגבי תזונה נכונה ואורח חיים בריא שישמרו על בריאות העובר, יסייע לה בהתמודדות עם הקשיים הפיזיים שמביא עמו ההריון, יעזור לה להתכונן נפשית לקראת הלידה, יפרט לה על התהליך ועל השלבים שהיא הולכת לעבור ואף יסביר לה על הטיפול הנכון בתינוק בימים הראשונים לאחר לידתו.