מהו צנתור וירטואלי ולמי הוא מתאים?
צנתור וירטואלי הוא למעשה בדיקת CT של הלב (Cardiac CT) המאפשרת אבחון של היצרויות בעורקי הלב המובילים דם ללב (העורקים הכליליים). על כן, הסריקה מזהה סימנים המעידים על מחלת לב כלילית.
מה ההבדל בין צנתור וירטואלי לצנתור פולשני?
צנתור פולשני הוא פעולה המבוצעת בחדר ניתוח. צנתור פולשני יכול להפוך במהלך הפעולה מאבחנתי לטיפולי, כלומר שבמהלכו יכול המצנתר לפתוח חסימה שהתגלתה במהלך השלב האבחנתי, בכלי הדם הכליליים. הצנתור מבוצע באמצעות דיקור של עורק גדול שדרכו מוכנס צנתר תוך הזרקה של חומר ניגוד. על כן, צנתור רגיל מבוצע בחדר ניתוח תחת הרדמה מקומית או טשטוש.
צנתור וירטואלי, ככל סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT), עושה שימוש בקרני רנטגן בזוויות שונות, כדי לבנות תמונות של הלב באמצעות סורק ממוחשב. על כן, צנתור וירטואלי הוא אבחנתי בלבד, שכן הוא אינו פולשני ובמהלכו לא מוחדר צנתר. צנתור וירטואלי מבוצע במכון לדימות והוא אינו כרוך בכאב.
מהי מחלת לב כלילית?
מחלת לב כלילית, שנקראת גם מחלת לב איסכמית, היא מחלה כרונית, ששכיחותה עולה עם הגיל, ושנחשבת לאחד מגורמי התמותה העיקריים בישראל ובעולם המערבי. המחלה נגרמת בגלל היצרות של העורקים המספקים דם ללב. היצרות או היצרויות בעורקים נגרמות בגלל הצטברות של חומרים שומניים בדפנות העורקים, בתהליך המכונה טרשת עורקים. היצרויות אלה גורמות לירידה באספקת הדם ללב. על כן מי שאובחן.ה כסובל.ת ממחלת לב כלילית, נמצא.ת בסיכון מוגבר לאוטם שריר הלב (התקף לב) ולמחלות לב נוספות, כגון אנגינה פקטוריס (תעוקת לב).
למחלת לב כלילית ישנם גורמי סיכון רבים:
- יתר לחץ דם
- רמות גבוהות של שומנים בדם (טריגליצרידים וכולסטרול)
- סוכרת
- עישון
- אלכוהול
- היסטוריה משפחתית
- השמנה, היעדר בפעילות גופנית ואורח חיים יושבני.
מי ומתי צריך לבצע צנתור וירטואלי?
צנתור וירטואלי מיועד למי שנמצאים בסיכון למחלות לב, או שאובחנו עם מחלת לב, ובפרט כשמדובר במחלת לב כלילית. מדובר בגברים ובנשים הזקוקים לאבחון מהיר ומדויק, ולמעקב, כדי לזהות בזמן את אותן היצרויות, וכדי למנוע התפתחות של מחלת לב או התקף לב.
מאחר שכאמור צנתור "רגיל" הינו פעולה פולשנית, לעיתים יהיה עדיף לבצע צנתור וירטואלי, ולהימנע מהסיכון הכרוך בפעולה פולשנית המחייבת הרדמה או זריקת טשטוש.
יכול להתבצע במקרים הבאים:
- מי שסובלים.ות מכאבי חזה אך לא אובחנו באופן חד משמעי בבדיקת מיפוי לב או אקו-לב
- נבדקים.ות שאינם.ן שאינם יכולים.ות לבצע מבחן מאמץ
- מטופלים.ות שעברו צנתור פולשני שלא התקבלו בו ממצאים ברורים
- מנותחי.ות שעברו ניתוח מעקפים, מי שסובלים.ות מכאב בעקבות הניתוח, ויש צורך לוודא את הסיבה לכאבים ולאבחן את מצב העורקים
- מטופלים.ות שהותקן בליבם.ן תומכן ( (Stentויש צורך לוודא את תקינותו
- נבדקים.ות עם מומי לב
- נבדקים.ות לפני ניתוח להחלפת מסתמים המבקשים.ות להימנע מצנתור פולשני
- נבדקים.ות עם מסתם מלאכותי, שיש חשש שפעילותו אינה תקינה.
כיצד מתבצע צנתור וירטואלי
כפי שהדגשנו, צנתור וירטואלי הוא בדיקה לא פולשנית, שאיננה כואבת ושאינה מצריכה שימוש בטשטוש או בהרדמה. כמו כן, אין צורך להתאשפז לפני הבדיקה וניתן לחזור לפעילות שגרתית מיד לאחריה.
הבדיקה מתבצעת בחדר בדיקות באמצעות מכשיר דימות, בנוכחות צוות מומחים בכיר הכולל קרדיולוג.ית ורדיולוג.ית.
בתחילת הבדיקה, מתבצעת ערכה על ידי הקרדיולוג.ית וניתנת תרופה מסוג Beta Blocker שמאטה את דופק הלב. לאחר מתן התרופה, ממתינים כשעה עד לשינוי בקצב הדופק. האטת דופק משפרת את הדמיית העורקים.
כשלוש שעות לפני הבדיקה יש להימנע מאכילה ומשתיה של מזון המכיל קפאין, כגון קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה, שוקולד וכדומה. קפאין הוא חומר ממריץ שיכול להעלות את קצב הלב, ולגרום לכיווץ של כלי הדם, מה שעלול להשפיע על איכות ההדמיה. כמו כן, הימנעות מקפאין בשעות שלפני הבדיקה עשויה להפחית את מינון התרופה להאטת קצב הלב.
הבדיקה מתבצעת באמצעות סורק CT ואינה שונה במהותה מבדיקת CT רגילה, אורכת מספר דקות למעט צורך לעצור את הנשימה לכ-8 שניות. לאחר המתנה של כשעה להשפעת התרופה, מחברים את הנבדק.ת למכשיר אק"ג שיינטר את פעילות הלב במהלך הבדיקה, מרססים חומר להרחבת כלי הדם מתחת ללשון, ומזריקים חומר ניגוד לווריד. הזרקת חומר ניגוד יכולה לגרום לתחושה של גל חום החולף במהירות.
בתום הבדיקה המומחים יבחנו את ממצאי הבדיקה, תערך שיחת הסבר וסיכום עם הקרדיולוג.ית ויסופקו המלצות רפואיות בהתאם לממצאים. ניתן לקבל את תוצאות הבדיקה בכתב ואת תמונות הסריקה על גבי תקליטור.
איזה מידע מתקבל בצנתור וירטואלי?
כאמור, המידע העיקרי שמתקבל נוגע להיצרויות משמעותיות בעורקי הלב. מידע זה יכול לנבא את מידת הסיכון לאירוע לבבי במהלך כ-6 שנים לאחר הבדיקה.
כמו כן, מתקבל מידע הנוגע למצב כלי הדם ולמידת הסיכון להתפתחות של טרשת עורקים.
סריקת הראות באזורים הסמוכים ללב עשויה לספק מידע מסוים למעשנים, במידה שנצפו ממצאים מדאיגים.
למי הבדיקה אינה מתאימה?
- לסובלים.ות מהפרעות קצב
- למי שקרדיולוג.ית מצא.ה שבמהלך הבדיקה עלולות להתהוות בעיות כאלה ואחרות. במקרים אלה יומלץ על בדיקות חלופיות
- כשיש רגישות ליוד
- לסובלים.ות מאי ספיקת כליות או מבעיה בתפקודי הכליות
- לנשים בהריון.
מהם יתרונות הבדיקה?
על-פי מחקרים, במרבית המקרים הממצאים המתקבלים בצנתור וירטואלי תואמים את הממצאים המתקבלים בצנתור הפולשני. בזכות כך, נחסך הצורך באשפוז או בבדיקות פולשניות נוספות.
יתרונות נוספים הם:
- הבדיקה מהירה, ללא אשפוז, ועם חזרה מהירה לשגרת היום
- הבדיקה לא פולשנית
- הבדיקה מאפשרת זיהוי של רבדים טרשתיים בדופנות העורקים
- הבדיקה מנבאת את מידת הסיכון להתקף לב
- הבדיקה מספקת מידע מסוים על מצב הריאות (חיוני למעשנים)
- הבדיקה מנוהלת ומפוענחת על ידי מומחה ברדיולוגיה ומומחה לקרדיולוגיה
שימו לב: צוות משולב של קרדיולוג ורדיולוג בכירים, המומחים בביצוע בדיקה זו, מבצעים את הבדיקה ואת הפענוח.
מיד בתום הבדיקה תוזמנו לשיחת סיכום עם הקרדיולוג ובה תקבלו בנוסף להסבריו והמלצותיו, את תוצאות הבדיקה בכתב ואת תמונות הסריקה על גבי תקליטור.
ד"ר סמיר דקה, קרדיולוג בכיר, משוחח עם גיל מלצר, מנכ"ל עמותת אגודת הלב הישראלי, על תוצאות הסי.טי קרדיו שביצע ומסביר על החשיבות של בדיקה זו: