Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
ניתוח מוז

ניתוח מוז

קצר ולעניין

קצר ולעניין

ניתוח מוז (Mohs) מיועד להסרת נגעים מהעור בטכנולוגיה מתקדמת, אשר מאפשרת במקביל לבדיקה – גם טיפול בפועל. במהלך הניתוח נשלחת הרקמה לבדיקה מיקרוסקופית, במידה ועולה החשש לגידול סרטני, ניתן לכרות מיידית ומדוייקת של הרקמה הסרטנית החשודה.
ההליך נחשב יעיל מאוד כחלק מטיפול בסרטן העור מסוגים שונים.

מזער
קצר ולעניין

ניתוח מוז (Mohs) מיועד להסרת נגעים מהעור בטכנולוגיה מתקדמת, אשר מאפשרת במקביל לבדיקה – גם טיפול בפועל. במהלך הניתוח נשלחת הרקמה לבדיקה מיקרוסקופית, במידה ועולה החשש לגידול סרטני, ניתן לכרות מיידית ומדוייקת של הרקמה הסרטנית החשודה.
ההליך נחשב יעיל מאוד כחלק מטיפול בסרטן העור מסוגים שונים.

מזער

מדי שנה מאובחנים בארץ כ-10,000 מקרים חדשים של סרטן העור. סרטן העור הוא אמנם הסרטן הנפוץ בעולם אך חלק גדול מהנגעים נמצאים ככאלה שאינם מעמידים בסכנת חיים.
נגעים אלה גדלים באופן מקומי. הסיבות להתפתחותם שונות, החל מחשיפה ממושכת לשמש, דרך סוג עור בהיר או גנטיקה משפחתית ועד מערכת חיסונית מוחלשת.

במידה ואתם, או בן משפחה קרוב, מתמודדים עם סרטן העור, כדאי שתבדקו עם הרופא האם ניתן לבצע את הטיפול באמצעות ניתוח מוז, הנחשב לטכניקה הניתוחית המתקדמת והיעילה בעולם לטיפול בסרטן העור מסוגים מסוימים.

מה חשוב לדעת על ניתוחי מוז?

רופאים בכל העולם משתמשים בניתוח מוז (MOHS), בשל יעילותה של הטכניקה ואחוזי הריפוי הגבוהים לאחר השימוש בה, בהשוואה לאופציות הטיפול האחרות . ניתוח מוז יעיל במיוחד בגידולים מסוג BCC (קרצינומה של תאי הבסיס), ו- SCC (קרצינומה של תאי הקסקס).

ייחודה של השיטה, שפותחה כבר בשנות השלושים על ידי ד"ר פרדריק מוז (אוניברסיטת וויסקונסין, ארה"ב), בכך שהיא מאפשר בדיקה מיקרוסקופית ופיענוח פתולוגי מידי, תוך כדי התהליך הניתוחי, של כל שולי רקמת הגידול שהוסרה.

במידה והבדיקה מעידה על שאריות גידול הנמצאים בעומק או בהיקף, מבצעים במקום את הסרתו. השיטה מאפשרת את הסרת כל שורשי ושלוחות הגידול באופן מלא תוך מניעת כריתה מיותרת של רקמה בריאה והוצאה מינימלית של העור.

במילים אחרות, רק בניתוח מוז 100% משולי הרקמה הניתוחית שהוסרה נבדקת בטכניקה מיוחדת של השטחה, הקפאה, חיתוך וצביעה, המאפשרים לגלות 'שורשים סרטניים שלא הוסרו, להסירם ובכך למנוע את הישנות הגידול.

ניתוח מוז מחייב שימוש בחדר ניתוח אליו צמודה מעבדה מיוחדת בה מתבצעת בדיקת הרקמה בזמן אמת.

מתי מתאים השימוש בניתוח מוז?

שיטה ניתוחית זו מתאימה לטיפול:

  • בגידולים בעלי גבולות שאינם ברורים
  • בגידולים שחזרו לאחר טיפול/ניתוח
  • בגידולים שמראש מוכרים כבעלי סיכוי לחזור שנית
  • בגידולים הממוקמים באזורים (כמו עור הפנים), בהם נדרש שימור מקסימלי של עור בריא לשחזור, מבלי לייצר פגמים אסטטיים בעקבות כריתת הגידול.

חשוב שהרופא המנתח שלכם יהיה בעל הכשרה מתאימה בפתולוגיה (דרמטוכירורגיה והיסטופתולוגיה) של העור ועבר הכשרה לביצוע ניתוחי מוז.

איך מתכוננים לניתוח מוז?

ככל שתגיעו לניתוח מוכנים יותר, כך תרגישו רגועים יותר ובשליטה גדולה יותר. לשם כך, ריכזנו עבורכם הנחיות כלליות לקראת הניתוח:

  • אינכם צריכים להיות בצום ביום הניתוח מאחר והוא מתבצע בהרדמה מקומית. נצלו זאת כדי לאכול ארוחת בוקר טובה ביום הניתוח.
  • מומלץ להתרחץ ערב הניתוח ובבוקרו. נשים- אל תתאפרו אם הניתוח באזור הפנים.
  • תרופות כרוניות, כמו לחץ דם, סוכרת וכן הלאה, או תרופות על פי מרשם – המשיכו ליטול כרגיל אלא אם קיבלתם הנחיות אחרות.
  • במידה ואתם נוטלים תרופות נוגדי קרישה(אספרין, קומדין, פלויקס, פרדקסה ועוד), התייעצו עם הרופא מראש לגבי נטילתן לפני הניתוח.
  • תוספי מזון, כמו: שמן דגים, אומגה 3, ויטמין E, וכן הלאה, מומלץ להפסיק שבוע לפני הניתוח.
  • הימנעו מעישון 24 שעות לפני הניתוח.

מה להביא אתכם לבית החולים?

  1. רשימת התרופות הקבועות שאתם נוטלים
  2. תעודת זהות או רישיון נהיגה
  3. מכתב מרופא המשפחה
  4. במידה והמטופל עם קוצב לב, חשוב ליידע את הרופא!
  5. טופס הסכמה לניתוח חתום על ידכם
  6. התחייבות כספית או אמצעי תשלום
  7. מלווה

תהליך ניתוח מוז

ניתוח מוז הינו ניתוח אמבולטורי.

שלב א'

תורדמו הרדמה מקומית באזור המיועד לניתוח. לאחר שהאזור מורדם יוסרו הגידול ושכבה נוספת של רקמה שאינה נראית לעין. המקום יחבש ואתם תעברו לאזור המתנה. בזמן שאתם ממתינים, יכן המנתח מפת מוז: צילום הרקמה שהוסרה עם פצע הניתוח והכנת איור מפורט של הפצע.

שלב ב'

דגימות הרקמה נצבעות ומועברות לבדיקה במעבדה הצמודה לחדר הניתוח לבדיקה פתולוגית תחת מיקרוסקופ.

שלב ג'

בדיקת חתכי הרקמה תחת מיקרוסקופ. בבדיקה יסודית זו מזוהים כל שלוחות ושורשי הגידול, במידה וקיימים, ומיקומם מסומן על מפת המוז. במידה ומזהים שאריות גידול מעבר לרקמה שהוצאה, משתמש המנתח במפת המוז לשם זיהוי מדויק של מיקומן ויחזור להסרת רקמה נוספת, במקו בו נותרו שאריות של שורשי הגידול.
הניתוח יסתיים כשהבדיקה המיקרוסקופית תצביע על כך שרקמת הגידול הוסרה במלואה.
משך הניתוח תלוי בממצאים הפתולוגים המתקיימים במעבדה במהלכו וברוב המקרים הוא לוקח 2-4 שעות.

שלב ד'

ישנם מצבים בהם פצע הניתוח יחלים באופן טבעי, ללא ניתוח נוסף. יחד עם זאת, במקרים לא מעטים יש צורך בתיקון וסגירת פצע הניתוח ע"י פרוצדורת המשך. בהתאם למצב יוחלט האם ניתן להסתפק בתפירה פשוטה, או האם הפגם הניתוחי מחייב לנייד רקמה באזור הניתוח, או בשתל עור ממקום אחר בגוף.

שחרור מבית החולים

לפני השחרור תקבלו מהרופא המנתח מכתב מסכם ובו פרטים על מהלך הניתוח והנחיות להמשך טיפול ומעקב בקהילה.
זכרו לתאם ביקורת והוצאת תפרים, בהתאם להנחיות שקיבלתם (בדר"כ בין 7-14 יום מהניתוח). לאחר מספר שבועות מיום הניתוח תוזמנו לבדיקה אחרונה וסיכום תוצאות הניתוח.

תהליך ההחלמה

במרבית המקרים מחלים פצע הניתוח תוך 3-2 שבועות מיום הניתוח. מקום הניתוח והצלקת עוברים תהליך התאוששות איטי יותר, שיכול להימשך עד שנתיים מיום הניתוח.
הימנעות מעישון למשך עשרת הימים הראשונים שלאחר הניתוח, יקטין את הסיכון לנזק למתלה העור הסוגר את הפצע הניתוחי, ויגדיל את הסיכוי להחלמה מיטבית של הפצע.

בשנה וחצי שלאחר הניתוח, חשוב שתקפידו על שימוש במסנני קרינה (SPF>15) ותימנעו ככל האפשר מחשיפת אזור הניתוח והצלקת לשמש ישירה. זכרו: הגורם העיקרי לסרטן העור היא השמש, וגורם מחמיר משמעותי נוסף הוא עישון.

התמידו במעקב אצל רופא עור קבוע שידאג לטיפול מוקדם בכל נגע מקדים סרטן!

מידע נוסף על הפרוצדורה ותהליך ההחלמה ניתן לקרוא בקישור הבא.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.