המערכת הלימפתית של גופנו כוללת מאות בלוטות לימפה, אשר נחשבות לחלק מהמערכת החיסונית ומסייעות בהתמודדות עם זיהומים, דלקות וחיידקים שונים. השקדים הם למעשה בלוטות לימפה אשר ממוקמות בחלקו האחורי של חלל הפה. במקרים מסוימים יחליט הרופא על כריתת בלוטות אלו, על ידי ניתוח שקדים.
רופאי האף אוזן גרון של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר הם מבכירי הרופאים בתחום זה בישראל. מומחי ה-א.א.ג של בית החולים צברו ניסיון רב שנים בביצוע ניתוחי אף אוזן גרון במבוגרים ובילדים, כולל ניתוחי שקדים ואדנואידים. הם עושים זאת במקצועיות הגבוהה ביותר, באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, בסיוע סגל מקצועי ותנאי אשפוז מעולים.
מדוע יש צורך לבצע ניתוח להסרת שקדים?
בפה ישנן ארבע בלוטות לימפה גדולות: צמד השקדים, שקדי הלוע, שנמצאים משני צידיו של בסיס הלשון, האדנואיד (נקרא גם 'השקד השלישי') אשר נמצא בחלל האף האחורי מעל הלשון ושקד הלשון שנמצא בבסיס הלשון עצמו. שקד הלשון נחשב לקטן מאוד ונדירים המקרים בהם הוא עלול לגרום לבעיה. לעומתו, שקדי הלוע והאדנואיד נוטים להתנפח ולגדול במקרים של זיהומים בחלל הפה, דלקות גרון וכדומה ובמקרים כאלו, הם עשויים להפריע לתפקוד התקין ולגרום לקושי בבליעה, קשיי נשימה, הפרעה בדיבור, דום נשימה בשינה ועוד.
בעבר, מקרים חוזרים ונשנים של התנפחות השקדים או דלקות בחלל הפה הביאו כמעט באופן אוטומטי להחלטה על ביצוע ניתוח שקדים (כריתת שקדים). עד היום נחשב הליך זה לאחד הנפוצים ביותר ברפואת ה-א.א.ג, אך כיום נוטים הרופאים להמתין מעט לפני ההמלצה על ביצוע ההליך.
ההחלטה על ביצוע להסרת ניתוח שקדים תתקבל לרוב בעקבות אחד מהמקרים הבאים:
- קשיי נשימה והפסקת הנשימה בשינה בעקבות הגדלת השקדים
- דלקות שקדים חוזרות (מספר פעמים בשנה)
- היווצרות ריח רע מהפה לתקופה ארוכה
- הימצאות גידול על אחד השקדים
ניתוח שקדים נפוץ מאוד בקרב ילדים, בעיקר משום שבגיל קטן הבלוטות הללו נמצאות בשיא גודלן, גם ללא קשר לדלקות או בעיות בחלל הפה. ככל שאנו מתבגרים בלוטות אלו הופכות קטנות יותר ויותר, כאשר האדנואיד אף מצטמק ונעלם לחלוטין ככל שאנו גדלים, בעוד חלל הפה גדל. למרות זאת, ניתוח להסרת השקדים מבוצע לא אחת גם בקרב מבוגרים.
כיצד מתבצע ניתוח שקדים?
כאמור, זהו אחד הליכים הכירורגיים הנפוצים ביותר בתחום רפואת אף אוזן גרון. הוא נחשב לניתוח פשוט יחסית בעל סיכונים מעטים, אשר יימשך בדרך כלל כשעה ולכן הוא נפוץ מאוד כבר בגיל קטן.
הניתוח נעשה בהרדמה כללית. כאשר מדובר בילדים קטנים, ההרדמה נעשית על ידי מומחה בהרדמת ילדים. במהלכו, מוסרות בלוטות הלימפה הבעייתיות (לרוב, יוסרו שקדי הלוע והאדנואיד גם יחד) דרך חלל הפה, מבלי לבצע חתך חיצוני כלשהו. כאמור, מדובר בניתוח קצר, שיימשך 60 דקות לכל היותר.
עם תום הניתוח, יועבר המטופל להתאוששות. כבר לאחר מספר שעות הוא יוכל לתפקד כרגיל. לרוב, יישאר המנותח בבית החולים עד לבוקר שלאחר הניתוח.
לפני ואחרי ניתוח שקדים
ההכנות לניתוח הסרת שקדים כוללות צום של שש שעות, במהלכו ניתן לשתות מים ונוזלים צלולים בלבד. מבוגרים שעוברים את הניתוח יצטרכו להפסיק ליטול תרופות מדללות דם לפני הניתוח. ניתוח כזה בילדים יצריך, כמובן, הכנה פסיכולוגית מתאימה. ניתן להיוועץ בנושא עם הרופא המנתח והצוות הרפואי.
לאחר ההתאוששות יסבול המנותח מכאבים בגרון, שיורגשו בעיקר בניסיונות הבליעה. עם זאת, מדובר לרוב בכאבים שאינם חריפים במיוחד, עליהם ניתן להתגבר בעזרת משככי כאבים במינון סביר. בתום שבוע עד עשרה ימים, יחלוף הכאב לחלוטין והמנותח יוכל לשוב לפעילות מלאה, ללא כל הגבלות. אגב, ההתאוששות בתום ניתוח בו הוסר האדנואיד בלבד, תהיה ברוב המקרים קלה ומהירה יותר מאשר ההתאוששות לאחר ניתוח להסרת שקדי הלוע.
בשעות ובימים הראשונים שלאחר ניתוח שקדים, יש לצרוך מזון רך ופושר, שיקל על הבליעה ועל תהליך ההסתגלות למצב החדש. גלידות, מוצרי חלב רכים וכדומה יהיו המומלצים ביותר בתקופה זו. מזון חם עשוי לגרום לכאבים חזקים באזור המנותח ולכן יש להימנע מכך.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.