Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
דיסקציה צווארית
דיסקציה צווארית

דיסקציה צווארית

בצוואר, כמו באזורים אחרים בגופנו, מצויות בלוטות לימפה – בלוטות שלהן חלק חשוב בתפקודה של מערכת החיסון. הצוואר מכיל למעשה כמה מאות בלוטות כאלו, אשר בין היתר מגינות על הגוף מפני איומים החודרים אליו מאזור האף, האוזן והגרון (דלקות, וירוסים וכדומה).

בלוטות הלימפה הן גם מהראשונות שיותקפו בעת התפשטותו של גידול סרטני. הגרורות שהוא שולח אל איברים סמוכים מגיעות אל הבלוטות הללו, שהן מעין צמתים מרכזיים בגוף, ומשם מתפשטות בקלות דרך מערכת הלימפה.

חשד להתפשטות הסרטן באזור הצוואר, או סכנה להתפתחות מצב כזה בעתיד יביאו להחלטה על ביצוע דיסקציה צווארית – ניתוח לכריתת בלוטות הלימפה בצוואר, כדי למנוע את התפשטות הגידול.

איך ניתוח דיסקציה צווארית מתבצע?

כאמור, דיסקציה צווארית (Neck Dissection) היא פעולה ניתוחית שבמהלכה נכרתות בלוטות לימפה בצוואר, כדי למנוע התפשטות סרטן שנמצא בסמוך לאיברים אחרים בגוף. עצם כריתת הבלוטות מקשה על הסרטן להתפשט, וכך פעולה זו יכולה לסייע בטיפול במחלה ואף להפוך אותה למסוכנת פחות.

בעבר ניתוחי דיסקציה צווארית נעשו כמעט תמיד רק בגישה אשר נקראת דיסקציה צווארית רדיקלית, שבמהלכה נכרתות בלוטות הלימפה ואיתן גם רקמות ואיברים סמוכים כמו שרירים, ורידים, עצבים ועוד. בשל כך היא עשויה לגרום להשלכות רבות לאחר הניתוח, כמו הגבלות בתנועה ופגיעה אסתטית משמעותית במקום הניתוח. פעולה זו עוד מתבצעת לעיתים, אך היא נדירה מאוד ונעשית רק כאשר הגידול הסרטני התפשט מאוד.

רוב פעולות הדיסקציה הצווארית שנעשות היום הן פעולות דיסקציה סלקטיבית, שבמהלכן נכרתות הבלוטות עצמן, אך הרקמות והמבנים שסביבן נשמרים ולא נפגעים, עד כמה שניתן. אף הצלקת שנוצרת בעקבות הניתוח אינה בולטת כבעבר.

כיצד מתכוננים לניתוח?

דיסקציה צווארית נעשית בהרדמה כללית, כך שישנו צורך לצום כשש שעות לפני הניתוח. מלבד זה, תעברו בימים שלפני הניתוח בדיקות הדמיה (CT ראש למשל), כדי לעמוד על מצב בלוטות הלימפה ולהחליט בצורה מדויקת כמה מהן יוסרו ומהיכן.

אישה עם כאבים בצוואר

מה קורה במהלך ניתוח דיסקציה צווארית?

לאחר שתורדמו הרופא יבצע חתך זהיר בצווארכם. החתך יבוצע באחד מקפלי העור שבצוואר, כדי שהצלקת תוסווה בצורה טובה ולא תבלוט לאחר הניתוח. מסיבה זו, החתך המבוצע הוא רוחבי ולא אורכי. לאחר החיתוך יסיר הרופא את בלוטות הלימפה שהוחלט להסיר. אלו יכולות להיות בלוטות לימפה נגועות – כאלו שהתגלו בהן תאים סרטניים, או בלוטות לימפה שישנו חשש סביר שבעתיד הנראה לעין יתפשט אליהן הסרטן.

כך לדוגמה סרטן הלשון יביא בדרך כלל להחלטה על דיסקציה צווארית, וזאת משום שסוג הסרטן הזה נוטה לשלוח גרורות אל בלוטות הלימפה של הצוואר. סוגי סרטן נוספים שנחשבים 'מועדים לפורענות' מסיבה זו הם סרטן בלוטות הרוק, סרטן יותרת המגן, סרטן הפה והלוע, סרטן הלוע האפי וסרטן הגרון. גם גידולים בראש ובמוח עשויים לשלוח גרורות דרך בלוטות הלימפה שבצוואר.

במסגרת הניתוח, ובהתאם למידת התפשטותו של הסרטן, יוחלט על הסרה של רקמות או של איברים נוספים, כדוגמת בלוטת הרוק שבמעלה הצוואר. כל החלטה כזו תתקבל לאחר מחשבה ולא בצורה אוטומטית, כדי לצמצם עד כמה שניתן את הפגיעה ברקמות בריאות ולמנוע השלכות מרחיקות לכת על גופכם בעקבות הניתוח.

השחרור מבית החולים יהיה לרוב כ-48 שעות לאחר הניתוח, לכל היותר. בדרך כלל יושם באזור הניתוח נקז מיוחד, לטובת ריקון נוזלים שיצטברו בצוואר בעקבות הניתוח. הוא יוסר לאחר כמה ימים. ייתכן שבעקבות הניתוח תזדקקו לטיפולים פיזיותרפיים שונים כדי לשמור על טווח תנועה תקין של הצוואר והכתפיים.
דיסקציה צווארית אורכת לרוב בין שעה וחצי לשעתיים, אך לא פעם היא תיעשה במסגרת ניתוח נרחב יותר להסרת גידולים סרטניים מאזור הראש והצוואר, למשל. במקרה כזה הפרוצדורה כולה תימשך זמן רב יותר, כמובן.

האם יש תופעות לוואי?

מאחר שבשנים האחרונות כמעט שלא נעשית דיסקציה צווארית רדיקלית (למעט במקרים שבהם התפשטות הסרטן נרחבת מאוד), תופעות הלוואי החמורות נדירות למדי. הן קשורות בעיקר בהיקף הפגיעה ברקמות ובאיברים הסמוכים לבלוטות הלימפה, ועשויות להתבטא בפגיעה בתנועת הכתף, בפגיעה בעצבי הלשון ובפגיעה בעצב המעצבב את השפה התחתונה.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.