מהו חיידק הליקובקטר פילורי?
הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) הוא חיידק שחי ומתרבה בקיבה שלנו. כושר ההישרדות שלו גבוה וכך גם שכיחותו: כמחצית מהאוכלוסייה הכללית נשאית שלו והוא נפוץ אף יותר בסביבה עם תנאים סוציו-אקונומיים נמוכים. החיידק נפוץ יותר אצל מבוגרים, אך נוכח במידה ניכרת גם אצל ילדים (כ-20% מהילדים הם נשאים). ההדבקה אצל כולנו מתרחשת בילדות, בעוד שהידבקות בגיל מבוגר היא נדירה מאוד.
נוכחות של הליקובקטר פילורי בדרכי העיכול עשויה לגרום לפצעי קיבה (כיבי כיבה, אולקוס) ומהווה גורם סיכון לסרטן בקיבה. בשנת 1994 אף הכריז ארגון הבריאות העולמי כי החיידק הוא קרצינוגן (גורם למחלה). זאת משום שאצל רוב החולים בסרטן מסוג זה נמצאה גם נוכחות של החיידק בקיבה.
חשוב לציין שהרפואה כיום מתייחסת להליקובקטר פילורי כאל גורם סיכון שעשוי להגביר ולהאיץ תהליכים סרטניים בקיבה שהחלו לקרות ממילא (בשל גורמים גנטיים או סביבתיים) ופחות כגורם העיקרי להופעתם.
מהו תבחין נשיפה?
ישנן מספר דרכים לבחון את הימצאותו של ההליקובקטר בקיבה. מכולן, תבחין נשיפה (באנגלית: Urea Breath Test) או בדיקת הליקובקטור, היא השיטה המדויקת והפשוטה ביותר לכך. הבדיקה מתבצעת בקלות (נשיפת אוויר לתוך כלי מדידה) ואינה פולשנית. בנוסף, תוצאותיה מהירות – מה שמאפשר טיפול יעיל יותר. הדיוק בתוצאות, הנוחות, המהירות והזמינות הגבוהה הופכות את תבחין הנשיפה לבדיקת הזיהוי המומלצת ביותר להליקובקטר פילורי.
למי מומלץ להיבדק?
אמנם רבים מאתנו (כ-50% מהאוכלוסייה) הם נשאים של החיידק וכלל לא סובלים ממנו, אך אצל חלק קטן מהאוכלוסייה ההידבקות תוביל לזיהום וסיבוכים אחרים, כמו אולקוס או דלקות בקיבה. לכן, מי שמופיעים אצלו תסמינים מתמשכים המעידים על בעיות עיכול, מומלץ לגשת ולהיבדק.
לצד הופעת תסמינים במערכת העיכול, ישנן קבוצות אוכלוסייה נוספות שמומלץ עבורן להיבדק:
- פצעים בקיבה בעבר: קיים קשר מוכח בין הופעתם של כיבי קיבה לבין הימצאות החיידק והישנות המצב. לכן עבור מי שכבר חלו בעבר יש חשיבות נוספת לביצוע הבדיקה.
- הימצאות מחלות אחרות או סיכון מוגבר לסרטן קיבה: מטופלים המתמודדים עם מחלות כמו דלקת קיבה (גסטריטיס), ITP– מחלת דם הקשורה לדימום יתר או לימפומה מסוג MALT – כדאי שיבדקו, כי זיהוי וטיפול בחיידק יכול לסייע להם משמעותית.
- מחסור לא מוסבר בברזל או ויטמין B12: זו אחת מתופעות הלוואי של מחלת הגסטריטיס אשר יכולה להיגרם ע"י החיידק ולכן אפשר לשקול גם אפשרות זו.
איך הליקובקטר פילורי משפיע עלינו?
נוכחות של החיידק השכיח בקיבה יכולה לעיתים לשבש את הפעילות התקינה של מערכת העיכול, לייצר זיהום ולהשפיע רבות על איכות החיים והבריאות שלנו. לבד מכל התסמינים המוזכרים לעיל, הליקובקטר פילורי מחליש את מערכת החיסון ונחשב כגורם לכיבים פפטיים ולדלקות בקיבה. זאת משום שיש ביכולתו לפגוע בסביבה החומצית של הקיבה מה שעשוי לקדם זיהומים, דלקות או פצעים בקיבה.
האם יש צורך בהכנות מיוחדות לקראת הבדיקה?
לבדיקה של תבחין הליקובקטר יש צורך בהכנות ייחודיות:
- הפסקת אנטיביוטיקה 30 יום לפני הבדיקה.
- הפסקת טיפול נוגד חומצה מסוג PPI 14 יום לכל הפחות לפני הבדיקה. מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי תרופות צרבת.
- הפסקת עישון 8 שעות לפני הבדיקה.
- צום של 8 שעות, כולל שתייה, לבד מנטילת כדורים עם מעט מים.
- הצטיידות במיץ תפוזים למהילת החומר המאבחן (להקלה על הטעם בלבד).
האם הליקובקטר פילורי מעלה את הסיכון לסרטן?
הליקובקטר נחשב לגורם המעלה את הסיכון לסרטן בקיבה. מחקרים מראים כי נוכחותו יכולה לגרום לשינויים ברירית הקיבה, דבר שעשוי להוביל לדלקת כרונית ולפיתוח כיבים פפטיים. לאורך זמן, דלקת כרונית עלולה לגרום לשינויים מדאיגים בתאים, המעלים את הסיכון להתפתחות סרטן הקיבה.
הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן (IARC) סיווג את הליקובקטר פילורי כסוג 1, כלומר, גורם מסוכן לסרטן בבני אדם. לכן, אבחון וטיפול מוקדם בחיידק הם חשובים במניעת סיבוכים ובצמצום הסיכון.
איך נדבקים בחיידק?
ההידבקות בהליקובקטר פילורי נעשית כנראה בעיקר דרך רוק (מפה לפה) ומגע ישיר עם אנשים שנדבקו. במקרים כמו סביבה משפחתית קרובה, שיש בה אינטימיות ושיתוף כלי אוכל, ההידבקות מתרחשת יותר. אם אחד מבני הבית נדבק בחיידק, יתכן שגם שאר בני המשפחה נדבקו גם הם.
איך מטפלים?
הליקובקטר פילורי הוא חיידק עם עמידות גבוהה. כדי להכחיד אותו באופן סופי יש צורך לשלב בטיפול כמה סוגי אנטיביוטיקה ביחד לתקופה של מספר שבועות. ניתן לשלב גם נוגדי חומצה. הטיפול יכול לכלול גם המלצות על שינויי תזונה או אורח חיים.
האם הליקובקטר יכול לחזור?
כן, הליקובקטר פילורי יכול לחזור לאחר טיפול. ההישנות של החיידק יכולה להתרחש במקרים שבהם לא כל החיידקים הושמדו במהלך הטיפול, או אם המטופל נחשף מחדש לחיידק, במקרים רבים בסביבה האינטימית של הבית והמשפחה.
בנוסף, גורמים כמו היגיינה לקויה או תזונה שאינה מאוזנת עשויים להגביר את הסיכון להידבקות מחודשת. חשוב להקפיד על מעקב רפואי לאחר הטיפול כדי לזהות ולנהל את הבעיה במידה והיא חוזרת. למחוק
תבחין נשיפה במכון הגסטרו של הרצליה מדיקל סנטר
מכון הגסטרואנטרולוגיה של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר מציע לכם זמינות גבוהה לקביעת תורים לתבחין נשיפה וטיול יעיל ומהיר ממיטב רופאי הגסטרו בישראל.
הטיפול אצלנו הוא אישי ויכול לכלול גם פתרונות טיפוליים כירורגיים ללא ניתוח, במידת הצורך. בעזרת השילוב בין הציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר בתחום לבין מומחיות רפואית רבת שנים נוכל להעניק לכם חוויה טיפולית מהירה, יעילה ונעימה.