סוגי פיסטולות

hero-text hero-text

מהי בדיוק פיסטולה?

פיסטולה (באנגלית: Fistula; בעברית: נָצוּר. במקור מהמילה הלטינית "צינור") היא חיבור לא תקין בין שני איברים. אפשר לתאר אותה כערוץ פתולוגי שמחבר שני חללי גוף, שבאופן רגיל אינם מחוברים (ואין כל סיבה לחיבור ביניהם). ואכן, פיסטולה היא מעין צינור לא רצוי, שמאפשר מעבר או דליפה של תוכן נוזלי, למקום שהוא לא אמור להגיע אליו.

איך מטפלים בפיסטולה?

מידת החומרה של הפיסטולה היא רחבה – ונעה בין מצב שגורם לפגיעה מינימלית באיכות החיים ועד למצבים מסכני חיים, שמחייבים טיפול דחוף. מידת החומרה שלה, יחד עם התמונה הקלינית בשלמותה וכמובן העדפתו של המטופל – הם שיקבעו את דחיפות ואת אופן הטיפול בה.

 

כך, למשל, מטופל שהתגלתה אצלו באקראי פיסטולה לקרימלית (חיבור פתולוגי של שק הדמעות אל העור) אך שאינו סובל מסימפטומים משמעותיים (כמו הצפה ספונטנית תכופה של הפנים בדמעות) – יוכל להסתפק במעקב בלבד.
לעומתו, מטופל שאובחנה אצלו פיסטולה בין המעי הגס לשלפוחית השתן (הגורמת לדליפה של צואה אל השלפוחית, ומביאה לזיהומים בדרכי השתן ולשתן צואתי) – יופנה לניתוח לתיקון הבעיה.

 

ההחלטה על אופן הטיפול בפיסטולה שאינה דחופה ואינה מסכנת חיים, משותפת למטופל ולרופא, ומשתנה מסוג אחד של פיסטולה לסוג אחר. קיימות שיטות שונות לטיפול בפיסטולה, תלוי באיברים המעורבים, במצב הפיסטולה, בתחזית להתפתחותה ובמצבו הבריאותי הכללי של המטופל.

 

באופן עקרוני, ניתוח לתיקון הבעיה (שבו, למשל, הפיסטולה תנוקז או תיכרת) הוא הפתרון המוחלט לטיפול בבעיה, ובאמצעותו ניתן לפתור אותה ולרפא את החולה. תרופות (ובהן אנטיביוטיקה ותרופות אחרות) עשויות לשפר את מצב הפיסטולה – אך אינן נחשבות לטיפול מרפא, אלא לטיפול סימפטומטי (כזה שמשפר את התסמינים, אך לא פותר את הבעיה מהשורש). ישנן גם פיסטולות שעשויות, במקרים מסויימים ואצל חלק מהחולים, להחלים באופן ספונטני.

 

פיסטולות המערבות את הקיבה והמעיים מטופלות בידי מנתח מתחום הכירורגיה הכללית (ניתוחי בטן) שאמון על כירורגיה קולורקטאלית (פרוצדורות במערכת העיכול). להלן פירוט קצר על הפיסטולות הנפוצות במערכת העיכול.

רופא מציג פיסטולה

איזה סוגי פיסטולות קיימות?

קיימים סוגים רבים של פיסטולות, בין איברים לאיברים אחרים ובין איברי גוף אל העור (שנחשב לאיבר הגדול ביותר בגוף). כך, לדוגמה, פיסטולה בין הפה לאף, מביאה למעבר רוק ונוזלים אל חלל האף, וגורמת לקושי בדיבור ולקשיים באכילה.
פיסטולה יכולה להיות מולדת (במקרים נדירים); נרכשת (כלומר כזאת שהתפתחה, כתוצאה ממחלה, זיהום או חבלה); ומתוכננת (למשל, בניתוח ליצירת פיסטולה עורקית-ורידית בשורש כף היד לצורך טיפולי המודיאליזה).

מרבית הפיסטולות מתפתחות אצל מבוגרים, אולם ניתן למצוא אותן גם בילדים.

פיסטולה פריאנלית (בפי הטבעת)

פיסטולה פריאנלית (באנגלית: Fistula-in-Ano / Perianal Fistula / Anal Fistula) היא מחילה קטנה שהתפתחה באופן לא תקין, ומחברת בין תעלת הרקטום לבין העור. למעשה, במקום שיהיה פתח אחד (פי הטבעת) שדרכו תצא הצואה – יש כעת שני פתחים (הפתח של הפיסטולה הוא קטן מאוד, אך עלול לגרום לאי נוחות, כאבים וזיהום).

תסמינים הפיסטולה הפרי-אנאלית כוללים, בין היתר:

  • כאב מתמשך המוחרף במתן צואה, בשיעול או בישיבה
  • גירוי בעור הסמוך לפי הטבעת
  • דם או מוגלה בצואה; לעתים גם חום ועייפות
  • אצל חולי קרוהן וקוליטיס ייתכנו גם בחילות והקאות; שלשולים וכאבי בטן; חוסר תיאבון וירידה במשקל.

תרופות יכולות להקל על תסמיני הבעיה, אולם רק ניתוח נחשב לפתרון הרפואי המוחלט לפיסטולה פריאנלית, שמעניק ריפוי לטווח ארוך. הוא מבוצע במטרה להפסיק את הסבל שעובר על החולה וכדי להימנע מסיבוכים עתידיים.

פיסטולה אנטרו-אנטרלית

פיסטולה אנטרו-אנטרלית (באנגלית: Entero-Enteral Fistula) היא חיבור פתולוגי לא תקין, בין שני חלקי מעי דק שלא אמורים להיות מחוברים.

 

למעשה, מדובר ב"מעקף" לא רצוי, הגורם לכך שהמזון "מדלג" על חלק משמעותי מהמעי הדק, שם מתרחש תהליך העיכול.
אם מדובר על פיסטולה קטנה, שגורמת ליצירת מעקף של כמה עשרות סנטימטרים בלבד – ייתכן שהיא כלל לא תורגש על ידי המטופל ולא תהיה לה השפעה משמעותית על חייו ובריאותו. אולם במקרה של פיסטולה גדולה, למשל כזו שיוצרת מעקף של 4 מטרים (מתוך 6 המטרים של המעי הדק) – כבר עלולה להתרחש תת-ספיגה, שתביא לשלשולים, התייבשויות, כאבי בטן וירידת משקל ספונטנית.
פיסטולה משמעותית שמחברת שתי לולאות מעי דק וגורמת לתסמינים מהווה התוויה (הוריה) לניתוח.

 

הניתוח נחשב לפתרון המלא והשלם לבעיה.

פיסטולה אנטרו-קוטאנית

פיסטולה אנטרו-קוטאנית (באנגלית: Enterocutaneous Fistula או ECF בקיצור) היא חיבור לא טבעי בין הקיבה או המעי לבין העור, המתרחש לרוב לאחר ניתוחי בטן (אם כי יכול להיגרם מסיבות אחרות, כמו חבלה פתאומית, זיהום או מחלת קרוהן).

 

כתוצאה מהחיבור מופרש תוכן הקיבה או המעי אל מחוץ לגוף דרך הפתח שנוצר בעור.
מעבר לפגיעה באיכות החיים ולמטרד האסתטי המשמעותי, פיסטולה כזו היא בעיה רפואית שדורשת טיפול, בין היתר בשל הסיכון להתפתחות זיהומים לכל אורכה.

 

ניתן לפתור את הבעיה באמצעות ניתוח.

פיסטולה אילאו-סיגמואידית

פיסטולה אילאו-סיגמואידית (Ileosigmoid Fistula) היא חיבור לא תקין בין החלק האחרון של המעי הדק (האילאום) לבין החלק האחרון של המעי הגס (סיגמואיד; בעברית: פרשדון או המעי העקול). כתוצאה מכך המזון המעוכל עוקף כמעט את כל המעי הגס, ולמעשה מעוכל כמעט רק במעי הדק.

 

המעי הגס הוא החלק שסופח נוזלים מהצואה, ולמעשה הופך אותה למוצקה. לפיכך, מטופל עם פיסטולה כזו צפוי לסבול משלשולים קשים ביותר. גם כאבי בטן וירידה ספונטנית במשקל אינם נדירים. למרבית המטופלים שמפתחים פיסטולה כזו יש קרוהן ברקע.

 

הפתרון המוחלט לפיסטולה אילאו-סיגמואידית הוא ניתוח לתיקון הבעיה.

פיסטולה גסטרו-קולית

פיסטולה גסטרו-קולית (באנגלית: Gastrocolic Fistula) היא חיבור לא תקין בין הקיבה לבין המעי הגס, שיוצר "מעקף" לא רצוי, הגורם למזון שנאכל "לדלג" על המעי הדק.

 

לאחר ערבול המזון בקיבה, הוא אמור לעבור במעי הדק, שם נספגים ונספחים הערכים התזונתיים של המזון שנאכל.
קיום פיסטולה שעוקפת את המעי הדק, משמעותה קודם כל תת ספיגה. התסמינים שלה עלולים לכלול, בין היתר, ירידה במשקל וכאבי בטן.

 

הפתרון השלם והמוחלט לבעיה הוא ניתוח כירורגי.

פיסטולה אנטרו-וזיקלית

פיסטולה אנטרו-וזיקלית (באנגלית: Enterovesical Fistula או vesicoenteric או intestinovesical fistula) היא חיבור לא תקין בין המעי הדק לבין שלפוחית השתן (כאשר החיבור הוא בין המעי הגס לשלפוחית, הפיסטולה נקראת קולו-וזיקלית – colovesical).

 

באופן תקין, מערכת העיכול ודרכי השתן נפרדים לחלוטין. כאשר מופיעה פיסטולה אנטרו-וזיקלית (למשל בעקבות זיהום, סרטן, חבלה, או מחלת מעי דלקתית) – התוכן של המעי דולף אל השלפוחית, ועלול לגרום לשתן צואתי ולזיהומים במערכת השתן.

 

הפתרון לבעיה הוא ניתוח לתיקונה.

פיסטולה רקטו-וגינלית

פיסטולה רקטו-וגינלית (אנגלית: Rectovaginal Fistula) הוא חיבור לא תקין בין מערכת העיכול לבין איבר המין הנשי, הוואגינה. כתוצאה מכך ייתכנו כאבים בנרתיק, והפרשה של גזים או צואה מהאיזור.

 

הגורמים לפיסטולה כזו כוללים, בין היתר:

  • פציעה בתקופת הילדות
  • מחלת קרוהן ומחלות מעיים דלקתיות אחרות
  • טיפולי קרינה לסרטן באיזור האגן
  • וסיבוכים של ניתוח שבוצע באיזור האגן.

מעבר להיבטים הרפואיים של פיסטולה רקטו-וגינלית (כמו הסכנה לזיהום), לפיסטולה כזאת יש היבטים רגשיים ונפשיים משמעותיים, שיש להם השפעה ניכרת על איכות החיים, על תחושת הערך העצמי ועל נושאים הקשורים באינטימיות.

הפתרון הרפואי לבעיה הוא ניתוח.

 

במחלקות השונות בהרצליה מדיקל סנטר מבצעים ניתוחי פיסטולות ע"י בכירי הרופאים בישראל, בסיוע צוות קשוב ורגיש, ובאמצעות טכנולוגיות חדשניות.

 

לייעוץ וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.