>
ד"ר קיש בנימין – שאלות ותשובות

"ככל שנקדים לחזור לפעילות, כך השבר יתאחה טוב ומהר יותר"

תקציר ראיון וידאו עם ד"ר בנימין קיש, מומחה בניתוחי טראומה באורתופדיה. יועץ ומנתח בהרצליה מדיקל סנטר

צפו בראיון המלא עם ד"ר בינימין קיש – מומחה לאורתופדיה וניתוחי טראומה

ד"ר בנימין קיש עונה על שאלות

מה הם סוגי הניתוחים האורתופדיים שאתה מבצע בהרצליה מדיקל סנטר?

"בהרצליה מדיקל סנטר מבצעים בעיקר תיקוני שברים – שברים בקרסול, שברים בשורש כף היד, שברים במרפק, שברים בברך. אנחנו גם עושים תפירות גידים כמו גיד אכילס, גידי מרפק ועוד סוגים שונים של גידים".

מדוע לדעתך מומלץ לעבור ניתוח טראומה אורתופדי בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר?

"כשאתה מטופל בהרצליה מדיקל סנטר, אתה יודע מי מנתח אותך, אתה יודע מתי יהיה הניתוח, הצוות הוא תמיד הכי טוב שיש, הציוד הוא תמיד הכי טוב שאפשר לקבל. אתה לא צריך לחכות לערב מחשש שיתבטל הניתוח ולעומת המערכת הציבורית, אתה יודע מי מנתח אותך. אני חושב שכל הדברים האלה תורמים לניתוח".

כיצד משפיע זמן ההמתנה לניתוח אורתופדי על תוצאותיו?

"זה תלוי בסוג הניתוח. כמה שהניתוח מתבצע יותר מהר, ההחלמה מתחילה יותר מהר. יש ניתוחים שחשוב לעשות ממש סמוך לפגיעה, לפני שמתחילה הנפיחות, לפני שמופיעים כל מיני סיבוכים אחרים. יש ניתוחים שאפשר לחכות כמה ימים, אבל באופן כללי זה תלוי בניתוח. בעיקרון, כמה שיותר מהר זה יותר טוב, אבל כל ניתוח הוא אחרת. לפעמים אפשר לחכות, אך לפעמים עדיף לא לחכות".

מהם האביזרים השונים לקיבוע שברים ולאיחוי גידים קרועים, והאם יש הבדלים ביניהם?

"ישנם סוגים רבים: פלטות אנטומיות שמותאמות ספציפית לאזור שאנחנו מנתחים, פלטות עשויות מטיטניום, ופלטות ממתכת רגילה. יש מערכות לתיקון גידים שמצריכות חתכים מאוד מאוד קטנים ולא צריך חשיפה גדולה. הן מאפשרות תנועה מיידית אחרי הניתוח. אנחנו משתדלים תמיד להשתמש בציוד הכי חדיש שיש והכי טוב שיש".

האם שבר שלא התאחה כראוי, יהיה בר תיקון גם שנים לאחר הטיפול או הניתוח?

"לא תמיד אפשר לתקן. שבר תוך פרקי, כמו לדוגמא שבר בקרסול שהתאחה לא טוב – הנזק אחרי כמה שנים הוא כבר נזק שהתיקון היחיד האפשרי הוא רק החלפת פרק, שזה ניתוח אחר וגדול הרבה יותר. שבר בעצם ארוכה שהתאחה עקום אפשר לתקן אחרי חצי שנה עד שנה, ובעצם כאן יש צורך לשבור מחדש ולתקן מחדש. אז בשורה התחתונה זה תלוי באיזה שבר מדובר: שבר תוך פרקי שלא תוקן נכון, הולך וצובר נזק עם הזמן, ובסופו של דבר אי אפשר לתקן את הנזק הזה יותר. שבר בעצם ארוכה, שזה רק עניין של זווית, אפשר לתקן אחרי זמן מסוים, כך שזה מאוד תלוי במקרה המדובר".

עד כמה משפיע גיל המטופל על סוג הטיפול ועל ההחלטה האם לבצע ניתוח?

"את הניתוחים אנחנו מתאימים לחולה: בהתאם לגיל שלו, רמת הפעילות הספורטיבית, האם הוא פעיל, עובד, וכדומה. לכל בן אדם ובכל ניתוח אנחנו מחליטים יחד מה הכי מתאים לעשות. בעיקרון, אנחנו מנסים לעשות את הניתוח שייתן את היציבות הכי גדולה לשבר, את התיקון הכי חזק, כדי שהמנותח יוכל לחזור הכי מוקדם לפעילות. את הניתוח אנחנו מתאימים באמת לגיל, כלומר: מישהו שהוא יותר מבוגר יקבל אולי פלטה שמקבעת יותר חזק וכדומה".

כיצד מתבצע ניתוח לאיחוי שבר באגן ומהו תהליך ההחלמה הצפוי לאחריו?

"יש כמה סוגים של שבר באגן. נתמקד כאן בפרק הירך – באנשים צעירים אנחנו משתדלים מאוד להחזיר את הפרק למקום, לעשות רדוקציה אנטומית ולקבע אותו. זה שבר שיכול לגרום להרבה סיבוכים, כמו הפרעה באספקת הדם. כמה שמחזירים אותו יותר מהר למקום ומקבעים יותר חזק, התוצאות יהיו יותר טובות. אנחנו משתדלים לקבע כך שאפשר יהיה לדרוך על הרגל מייד אחרי הניתוח. זו אחת השאיפות של הניתוחים האלה. אם אנחנו מתחילים לדרוך מייד אחרי הניתוח, אז ההחלמה היא יותר מהירה, ישנם פחות סיבוכים של שכיבה במיטה. השאיפה היא לקום ולהתחיל ללכת כמה שיותר מהר".

שבר בעצם הבריח – מה פרק הזמן עד חזרה לפעילות מלאה לאחר הניתוח והאם אמורה להיות מגבלה תנועתית או תפקודית כלשהי לאחריו?

"מגבלה משמעותית לא אמורה להיות. ניתן לחזור לפעילות בדרך כלל תוך חודשיים-שלושה. אם, למשל, אדם שבר את עצם הבריח בזמן רכיבה על אופניים, אנחנו לא ניתן לו לחזור לפעילות לפני שעברו חודשיים או שלושה. אלו סדרי הגודל של איחוי שבר".

שבר בגפיים העליונות – תוך כמה זמן ניתן לחזור לפעילות מלאה לאחר הניתוח והאם אמורה להיות מגבלה תנועתית או תפקודית כלשהי לאחריו?

"זה תלוי באיזה שבר מדובר, כמה השבר היה בתוך הפרק או המרפק. יש שברים שלא יאפשרו לנו להחזיר את הגפה לתפקוד של מאה אחוז, אבל תלוי מאוד באיזה שבר מדובר. יש שברים בגפה העליונה שאפשר להחזיר למאה אחוז תפקוד אחרי הניתוח, וזה בדרך כלל לוקח שלושה חודשי החלמה, לפעמים גם חצי שנה. יש שברים שהם כל כך מרוסקים שאנחנו יודעים שתישאר איזושהי מגבלה. אנחנו מקווים וגורמים לכך שהמגבלה לא תהיה משמעותית – התנועה תהיה מוגבלת בכמה מעלות, אבל היד תישאר שימושית ואפשר יהיה להשתמש בה, כך שזו לא תהיה פציעה שתפריע בחיי היומיום. במקרים כאלו, רק אם מודדים בצורה מדויקת את התנועה, אפשר לראות שהיא קצת מוגבלת. משך ההחלמה גם כאן הוא 3-6 חודשים".

שבר בגפיים התחתונות – תוך כמה זמן ניתן לחזור לפעילות מלאה לאחר הניתוח והאם אמורה להיות מגבלה תנועתית או תפקודית כלשהי לאחריו?

"זה די דומה לשבר בגפיים העליונות. גם כאן מדובר על כשלושה חודשי החלמה. יש ספורטאים שניתחתי ואחרי חודש כבר רצו מרתון, ולעומתם אנשים אחרים שאחרי שלושה חודשים עדיין קשה להם. זה תלוי מאוד בבן האדם, באופי שלו ותלוי כמה הוא יכול ויש לו כוח לחזור לפעילות".

אילו תחליפי קיבוע קיימים כיום לגבס, ולאילו מקרים הם מיועדים?

"ראשית, היום אנחנו משתדלים שלא לשים גבס. בעבר, אחרי ניתוח היו שמים גבס למשך חודש או חודש וחצי, ורק אז מתחילים פיזיותרפיה. אחר כך קשה מאוד להחזיר את האיבר הפגוע לתנועה מלאה וחופשית, אם בכלל. היום אנחנו או שלא שמים גבס בכלל או שמים גבס לשבוע עד שבוע וחצי, רק כדי שהיד קצת תנוח. אחרי זה, אנחנו מייד מתחילים להפעיל אותה. הרבה פעמים לא נשתמש בגבס אלא נתקין סד עם צירים, כזה שמאפשר תנועה, שאפשר לפרק, להסיר אותו ולהתרחץ או לבצע פיזיותרפיה".

באילו מקרים אפשר או כדאי להוציא, ברגים ופלטינות ששימשו לקיבוע שבר?

"בילדים או בנערים צעירים אנחנו מוציאים את הברגים, כי אנחנו לא רוצים להשאיר את הברגים והפלטינות למשך עשרות שנים. באנשים יותר מבוגרים אנחנו לא מוציאים באופן יזום. אנחנו אומרים שצריך להוציא את הקיבוע מהראש ולא מהיד או הרגל. אבל, אם זה מפריע, אם זה בולט, אם הבנאדם מתעקש שזה מציק לו, אפשר להוציא. התקופה המינימלית היא חצי שנה-שנה מיום הניתוח. בעצם, זה ניתוח כמו כל ניתוח: צריך לפתוח באותה צלקת, לפרק את הכל ולהוציא. אחר כך דרושים כמה שבועות החלמה – זו לא החלמה כמו השבר הראשון, אבל עדיין צריך להתייחס לזה כמו לכל ניתוח, עם סיבוכים אופייניים לניתוח. ולכן, אם לא צריך להוציא את הברגים או הפלטינות – עדיף שלא".

האם ישנן פעולות שידועות כתורמות לאיחוי מהיר ומיטבי של שבר?

"כן. בעיקר תנועה, הליכה, הפעלה של הגפה שניתחנו. זה קשור למה שאמרנו קודם על הגבס: כמה שנפעיל את היד יותר מהר ונזיז אותה, כמה שיותר מהר נחזור להליכה, כך השבר 'רואה' עומס, 'רואה' תנועה ומתאחה יותר טוב ויותר מהר. כך גם התנועה חוזרת יותר מהר לפרק. לכן, הפעלה של הגפה ודריכה הם החשובים ביותר לריפוי של שבר".