Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
קרדיולוגית ספורט
קרדיולוגית ספורט

קרדיולוגית ספורט

קרדיולוגית ספורט היא ענף מתפתח בקרדיולוגיה אשר מתמקד בהיבטים הייחודיים של בריאות הלב בקרב אנשים העוסקים בפעילות גופנית. תת-מומחיות זו עוסקת בשינויים הפיזיולוגים שמתרחשים בלב אתלט, מתמקדת בזיהוי ואבחון מצבים מסכני חיים בספורטאים, מניעתם והענקת טיפול מתאים במידת האפשר, ובהערכת סיכון ומניעת מוות לבבי פתאומי בספורטאים חובבנים העוסקים בפעילות גופנית בעצימות גבוהה.

מה זה קרדיולוגית ספורט ולמי מיועד?

במהלך פעילות גופנית בעצימות גבוהה, תפוקת הלב עולה באופן משמעותי (פי 5 ממצב מנוחה). באנשים שעושים פעילות גופנית בעצימות גבוהה ובאופן ממושך מערכת הלב וכלי הדם עוברת שינויים הסתגלותיים בכדי לעמוד בדרישה המוגברת והמתמדת הזו. לדוגמא: שריר הלב גדל, דפנות הלב הופכים מעובים, חללי הלב גדלים, וקצב הלב מאט במנוחה. שינויים דומים לאלו מופיעים לעיתים גם במחלות שריר הלב הנקראות קרדיומיופתיות, הגורמות למוות פתאומי בספורטאים צעירים. לעיתים האבחנה בין לב אתלט לבין מחלת שריר הלב (קרדיומיופתיה) אינה חד משמעית וברורה, אך חשוב מאוד לעשות אותה בכדי למנוע מוות פתאומי בספורטאי.

סקירה לבבית של ספורטאים מיועדת לאיתור ואבחון מחלות לב בספורטאים והבדלתם משינויים פיזיולוגים של לב אתלט. הסקירה מיועדות לספורטאים העוסקים בכל סוגי הספורט, החל מפעילות לשעות הפנאי (קרי ספורטאים חובבים) ועד ספורטאים מקצועניים ועליה להיות מותאמת לסוג הספורט ולכושר הגופני של הנבדק.

אילוסטרציה של אישה רצה ופעימות לב

מה צפוי במהלך פגישת יעוץ ראשונית?

בפגישה הראשונה עם קרדיולוג ספורט, תעברו ביחד על ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית שלכם, ועל בדיקות קודמות שעשיתם (כגון בדיקות דם עדכניות, אק"ג, ובדיקות הדמיה – אקו, MRI או CT). הקרדיולוג יברר האם יש לכם תסמינים המחשידים לקיומה של מחלת לב, יבצע בדיקה גופנית, אק"ג, ויבחר את בדיקת הסקירה הלבבית המתאימה ביותר בשבילכם (אקו, מבחן מאמץ, אקו במאמץ, ct קרדיאלי), ובמידת הצורך גם בדיקות אחרות נוספות (לדוגמא: בדיקות דם) .

בתום הבירור ולאחר קבלת תשובות הבדיקות הרופא יוכל לתת לכם הערכה קרדיוווסקולרית מקיפה הכוללת בין השאר גם את הגדרת הסיכון הלבבי שלכם ולקבוע האם הפעילות הגופנית שאתם עוסקים בה או מעוניינים להתחיל לעשות מותאמת לכם. במקרים בהם תאובחן מחלת לב או שיהיה צורך בבדיקות נוספות (לדוגמא בדיקות גנטיות), הקרדיולוג יפנה אתכם  להמשך בירור וילווה אתכם במהלכו.

מהם גורמי הסיכון ומטרתן של הבדיקות השונות?

ספורטאים ידועים ברמות הכושר יוצאות הדופן שלהם ובשאיפה למיצוי הפוטנציאל המיטבי שלהם. לרוע המזל, חלק קטן מהספורטאים נמצאים בסיכון למוות פתאומי (SCD) מבלי לדעת זאת כלל.

בספורטאים צעירים מתחת לגיל 35 מוות פתאומי הוא נדיר (1:100,000) ונגרם לרוב ממחלות תורשתיות מולדות של שריר הלב (קרדיומיופתיות), דלקת של שריר הלב (מיוקרדיטיס), מחלות תורשתיות של מערכת ההולכה והחשמל בלב ולעיתים גם מומים לב אנטומים (מוצא אברנטי של העורקים הכליליים). סקירה קרדיאלית מיועדת לזיהוי מצבים מסוג זה, ואכן כל הספורטאים העוסקים בספורט במסגרת מאורגנת עוברים אותה אותה מדי שנה כחלק מההערכה רפואית שנתית.

בספורטאים בוגרים (Master Athletes) מעל גיל 35 מוות פתאומי שכיח יותר (1:5000) והסיבה הנפוצה ביותר לכך היא מחלת לב איסכמית הנגרמת כתוצאה מטרשת עורקים מפושטת. טרשת עורקים היא מחלה שקטה, הנגרמת משקיעת רבדי כולסטרול בעורקי הדם. התסמינים שלה מופיעים כאשר יש דרישה לאספקת דם מוגברת (לדוגמא בפעילות גופנית מאומצת) שאינה יכולה להיענות בגלל הצירויות בעורקים.

בסקירה קרדיאלית אנו מאתרים את אותם ספורטאים שנמצאים בסיכון מוגבר לטרשת עורקים (לדוגמא: ספורטאים שעישנו בעבר או מעשנים, אלו שיש להם סכרת, שומנים גבוהים בדם, יתר ל״ד וכדומה) ומבצעים להם בדיקות המעריכות המצאות טרשת משמעותיות בעורקי הלב שלהם (לדוגמא: בדיקת אקו לב במאמץ, מיפוי לב או CT קרדיאלי).

אישה רצה ומסתכלת על השעון ועל קצב פעימות לב

באילו בדיקות אנו משתמשים על מנת לסקור ספורטאי?

  • בדיקת אק"ג – בדיקה בסיסית לרישום הפעילות החשמלית של הלב. עוזרת באיתור הפרעות הולכה, וקרדיומיופתיות.
  • בדיקת הולטר לב – רישום של הפעילות החשמלית במשך 24 שעות . עורת באיתור הפרעות קצב או הולכה.
  • בדיקת מאמץ (ארגומטריה) – רישום פעילות חשמלית מנבדק בזמן מאמץ על הליכון.
  • אקו לב – אולטרסאונד של הלב. בדיקה שבעזרתה אנו יכולים לראות את הלב, לאמוד את תפקודוֿ וגודלו. לבדוק את המסתמים ואת כלי הדם הגדולים.
  • אקו לב במאמץ – בדיקת אקו לב המתבצעת במנוחה תחילה, לאחריה הנבדק עושה מאמץ על הליכון, ועם הפסקת המאמץ בשיאו משכיבים את החולה שוב על המיטה וחוזרים על אקו. המטרה היא לבדוק האם יש בעיה בהתכווצות הלב בשיא המאמץ שבאופן עקיף למעשה מרמזת על חסימה משמעותית בעורקי הלב. בשיא המאמץ.
  • CT קרדיאלי (צנטור וירטואלי) – סריקת CT של הלב בעזרתה אנו יכולים לשלול היצרויות משמעותיות בעורקי הלב.

אם יאבחנו אצלי בעיה בסקירה הקרדיאלית, האם אוכל להמשיך לעסוק בספורט עצים?

ברוב המצבים בהם אותרה בעיה בסקירה הלבבית ניתן יהיה לטפל (לדוגמא היצרות משמעותית בעורקי הלב תטופל בצנתור) ולאחר מכן ניתן יהיה לחזור לפעילות באופן הדרגתי ומבוקר.
במרכז החדש לקרדיולוגית ספורט בבית חולים הרצליה מדיקל סנטר אנחנו רוצים לסייע לכם להמשיך ולהיות פעילים מבחינה גופנית באופן בטוח, להקטין את הסיכויים לאירועי לב או לשפר את ההתאוששות ממצבים מורכבים. המטרה שלנו היא שתשימו את הלב שלכם במרכז ותחזרו לעסוק בפעילות עצימה בהנאה ובביטחון!

לזימון תור וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או לקבוע תור ישירות דרך האתר.

 

מעתה לא צריך לחכות! ניתן להגיע לפגישת יעוץ אצל רופא מומחה תוך 24 שעות!
צרו קשר וניפגש בקרוב.


השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם