Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
נפרולוגיה
נפרולוגיה

נפרולוגיה

נפרולוגיה הינה מקצוע המוקדש ללימוד של הפיזיולוגיה של הכליות ולטיפול במחלות כליות. כמו כן הנפרולוג מטפול בחולים עם ירידה בתפקוד הכליות ועם אי ספיקת כליות סופנית.

רופא בבית חולים עומד אוחז בדגם אנטומי של כליה

תפקודי הכליות

  1. הפרשת חומרי פירוק – בעת פעילות תקינה קיים פירוק של רקמות הגוף ובנייתן מחדש. במסגרת תהליך זה נוצרים חומרים שחייבים להפרישם.
  2. וויסות כמות המים בגוף – הגוף של כל אחד מורכב מכ 60% מים ותפקיד הכליות לשמור על כמות מים תקינה בהתאם לשתייה והזעה.
  3. וויסות כמות המלחים בגוף – מלחים כמו מלח (נתרן וכלור) ואשלגן משחקים תפקיד חשוב ופעילות הגוף ולכן  על הכליות לשמור על כמות יציבה של מלחים בהתאם לאכילה והפרשה בצואה ובזיעה.
  4. וויסות המצב החומצי-בסיסי בגוף – מערכות הגוף פועלות המצב חומצי פחות או יותר קבוע והכליות משחקות תפקיד חשוב בשמירת רמת חומציות יציבה.
  5. וויסות לחץ הדם ע"י וויסות כמות הנתרן בגוף וע"י הפרשת renin.
  6. תפקידים הורמונאליים – הכליות מפרישות הורמונים שונים:
  • Erythropoietin, המגרה את לשד העצמות לייצר כדוריות דם אדומות.
  • שפעול של ויטמין D והפיכתו להיות פעיל.
  • Renin המשחק תפקיד ביצירת חומרים אחרים הפועלים על מערכת כלי הדם.

הפיזיולוגיה של הכליות

כל כליה מורכבת ממיליון יחידות הנקראות נפרונים. כל נפרון מורכב מ:

  1. פקעית בה יש מערכת של כלי דם קטנים (נימים) בהם יש סינון של הדם ויצירה של כמות גדולה של תמיסה (180 ליטרים ליום) הכוללים חומרי פירוק, רעלנים, מלחים וחומרים אחרים.
  2. סידרה של צינוריות (אבוביות) היוצאות מכל פקעית ובסוף מתחברות לצינור מאסף, דרכו השתן מופרש החוצה. התפקיד של האבוביות היא לווסט את כמות הנוזלים והחומרים הנמצאים בהן בכדי לייצר את הנפח הנכונה של השתן (1-2 ליטרים ליום) עם כמות מומסים בהתאם לדרישות הגוף. פעילות זו מתבצעת ע"י ספיגה בחזרה של עודפי מים ומומסים שעברו סינון ובמידת הצורך בהפרשה של חומרים מסוימים.

תסמינים המעידים על מחלה אפשרית בכליות

  1. הפרשת חלבון בשתן – אנשים בריאים מפרישים בשתן כמויות מזעריות של חלבון. הפרשה מוגברת של חלבון בשתן בדרך כלל מעידה על נוכחות של מחלת כליות. הפרשת חלבון בשתן בעת מחלה יכולה להיות כ250 מ"ג ליממה עד גרמים ליממה. לכמות יש משמעות בנוגע לסיבת המחלה. היום מקובל לבדוק גם את ההפרשה של אלבומין בשתן, היות ומדובר בסמן רגיש יותר למחלת כליות.
  1. הפרשת כדוריות דם בשתן כדוריות דם אדומות מופרשות בשתן כתוצאה מדימום בדרכי השתן משנית לאבן או משנית לגידול. בנוסף קיימת הפרשת כדוריות דם אדומות בשתן בנוכחות מחלות כליה מסוימות.
  1. שינויים בתפקודי הכליות – התפקוד של הכליות תלוי בנפח התמיסה העוברת סינון בפקעיות הכליה (180 ליטרים ליום או 120 סמ"ק לדקה). מקובל להעריך את קצב הסינון זה באמצעות נוסחאות מיוחדות (eGFR). eGFR מעל 60 סמ"ק לדקה נחשב לתקין.
  1. יתר לחץ דם מחלות כליה והפרעות בהספקת הדם לכליה גורמות ליתר לחץ דם. יתר לחץ דם מכל סיבה יכול לפגוע בכליות. לכן החשיבות של הערכת מצב הכליות ביתר לחץ דם.
  1. הפרעות בוויסות כמות המים בגוף  עודפי מים בגוף או מיעוט מים בגוף דורשים הערכת מצב הכליות.
  1. הפרעות בוויסות כמות הנתרן, האשלגן ומלחים אחרים בנוזלי הגוף שינויים בתפקוד הכליות יכולים לגרום להפרעות בוויסות מלחים שונים בגוף.
  1. הפרעות בוויסות המצב החומצי-בסיסי בנוזלי הגוף.

מחלות הפוגעות בכליות

  1. מחלות ראשוניות – קיימת רשימה ארוכה של מחלות הפוגעות בכליה. הסיבות להופעת מחלות אלה כוללות בין היתר, הפרעות במערכת החיסונית, תהליכים דלקתיים משנית לחשיפה לחיידקים מסוימים, לחומרים כימיים מסוימים, ולגורמי אלרגיה. קיימות גם מחלות תורשתיות ומולדות.
  1. מחלות שניוניות – קיימות מספר מחלות בעברים אחרים בגוף ומחלוץ רב-מערכתיות הפוגעות בכליות. הגורם העיקרי בקבוצה זו הינה סוכרת הפוגעת בכליות בשליש מהחולים והיא מהווה הסיבה העיקרית לירידה בתפקוד הכליות ולהתפתחות אי ספיקת כליות סופנית, במחצית של החולים המטופלים בדיאליזה סובלים מסוכרת.

התפקיד של הנפרולוג המייעץ במרפאה

  1. מחלות כליה – על הנפרולוג לקחת אנמנזה של תסמיני המחלה של החולה, לבדוק אותו ולבדוק את התוצאות של בדיקות עזר שבוצעו טרם פנייתו ליועץ. בהמשך הנפרולוג יזמין בדיקות נוספות ובהתאם לתוצאות יסביר לחולה מה מחלתו ומה הטיפול בו. בסיום הוא ימליץ על הטיפול המתאים ועל הצורך בהמשך מעקב. דגש מיוחד יהיה הטיפול בחולים עם סוכרת ומחלת כליות.
  1. יתר לחץ דם – על הנפרולוג לקחת אנמנזה של תסמיני המחלה של החולה הכוללים ערכי לחץ הדם והטיפול הקודם. הבדיקה הגופנית תכלול דגש מיוחד על ערכי לחץ הדם. לאחר בדיקת תוצאות של בדיקות עזר שבוצעו טרם פנייתו ליועץ הוא יחליט על הצורך לבצע בדיקות נוספות וימליץ על טיפול מתאים.

 

מעתה לא צריך לחכות! ניתן להגיע לפגישת יעוץ אצל רופא מומחה תוך 24 שעות!
צרו קשר וניפגש בקרוב.


השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם