הערמונית, אשר נקראת גם פרוסטטה היא מהאיברים המרכזיים במערכת הרבייה של הגבר. זוהי בלוטה אשר אחראית על ייצור חלק מנוזל הזרע. לאורך השנים הבלוטה נוטה לגדול באופן טבעי ועבור חלקת מהגברים, ניתוחי פרוסטטה לאחר גיל 50 הם בלתי נמנעים.
אנו מזמינים אותך להתייעץ עם מומחי האורולוגיה אשר פועלים בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר ולהבין יחד איתם האם עליך לעבור ניתוח או טיפול מסוים בערמונית. כאן תזכה לסיוע רפואי ממיטב הרופאים, לצד צוות רפואי מקשיב ותומך ותנאי אשפוז ברמת אירוח של חמישה כוכבים.
עוד לפני שתגיע אלינו, תוכל לקרוא כאן על ניתוחי ערמונית, על ההכנה לקראתם ועל תהליך ההתאוששות. אנו מקווים שהמידע שתקבל יסייע לך ככל הניתן.
כיצד נוצרת ערמונית מוגדלת?
כאמור לעיל, ערמונית מוגדלת היא מנת חלקה של מחצית מאוכלוסיית הגברים בעולם, בגיל 50 ומעלה. הגידול בנפחה ובקוטרה של הערמונית מתרחש באופן טבעי, כמעט בלתי מורגש ואפשר להגדיר זאת כתוצר לוואי של פעילות מערכת הרבייה, אשר ממשיכה לייצר זרע כמעט לאורך כל חייו של הגבר.
במקרים מסוימים הערמונית המוגדלת עלולה ללחוץ על האיברים השונים (ובעיקר על צינור השופכה אותו היא מקיפה) ולהביא לבעיות בריאותיות שונות, כגון:
- זיהומים בדרכי השתן
- בעיה חוזרת במתן שתן
- אי ספיקת כליות
- היווצרות אבנים בשלפוחית (כיס השתן)
- דימום במערכת השתן
במקרים כאלו, אין מנוס מטיפול רפואי להקטנת גודלה של הערמונית. בחלק מהמקרים ניתן להקל על הטיפול בתופעה ע"י טיפול תרופתי, אולם ברוב המקרים, הטיפול המתאים ביותר יהיה ניתוח פרוסטטה.
ניתוחי פרוסטטה על סוגיהם
ניתוחי פרוסטטה נחלקים לשני סוגים: ניתוחים להסרה חלקית של הערמונית וניתוחים לכריתה מלאה, אשר נקראים גם ניתוחי כריתה רדיקלית. בשני סוגי הניתוחים ניתן היום, בעזרת טיפולים מתקדמים, לשקם בצורה מסוימת את מערכת הרבייה ולשמור על תפקוד חלקי שלה לכל הפחות, על אף שמדובר בפגיעה באיבר חיוני כל כך.
ניתוחי ערמונית להסרה חלקית כוללים למעשה הוצאה של הליבה (החלק הפנימי) של הערמונית, כאשר המעטפת החיצונית נותרת במקומה. לרוב, הניתוחים הללו ייעשו רק במקרים בהם מדובר בגידול שפיר אשר מפריע לתפקוד תקין של מערכת השתן והרבייה.
כיום, ישנן שתי דרכים לבצע ניתוח פרוסטטה מסוג זה:
- ניתוח ערמונית סגור: זוהי פעולה כירורגית אשר מתבצעת בשיטה הזעיר-פולשנית, כאשר כלי ניתוח זעירים מוכנסים אל אזור הערמונית דרך צינור השופכה. מכשיר מיוחד מבצע הן את תהליך הכריתה החלקית והן את צריבת כלי הדם לאחר ההסרה, כאשר הרקמות שהוסרו בניתוח יישטפו דרך צינור השופכה.
- ניתוח ערמונית פתוח: זהו ניתוח שמתנהל בשיטה המסורתית, כאשר הרופא המנתח מבצע חתך בשיפולי בטנו של המטפל. דרך החתך הזה הוא יגיע אל הערמונית ויכרות את ליבתה.
לעומת זאת, ניתוחי ערמונית אשר כוללים כריתה רדיקלית ייעשו כאשר ישנו צורך רפואי חיוני 'לסלק' מן הגוף את הערמונית כולה. ברוב המכריע של המקרים מבוצע ניתוח כזה כטיפול מונע, כאשר מתגלה בערמונית גידול סרטני, אשר יש סכנה שיתפשט לשאר אברי הגוף. ישנן, גם כאן, שתי דרכים לביצוע הניתוח: הסרת ערמונית בחתך בטני או הסרתה בניתוח זעיר פולשני (לפרוסקופיה), במסגרתו לא יבוצע חתך גדול בבטנו של המטופל, אלא שלושה עד חמישה חורים זעירים, דרכם יוכנסו כלי ניתוח מיוחדים שיאפשרו את הכריתה.
תהליך ההתאוששות מניתוח ערמונית
מאחר ומדובר בניתוח אשר מבוצע בדרכי השתן, בה הגבר משתמש באופן טבעי מידי יום, תהליך ההתאוששות עשוי להיות ארוך יחסית. אמנם ניתוח זעיר-פולשני יקצר משמעותית את משך ההחלמה, אולם כך או כך יזדקק הגבר לתקופת הסתגלות למצב החדש.
- בשבועות הראשונים שלאחר ניתוחי פרוסטטה, עשויים להופיע לא אחת דימומים בעת מתן שתן וכן תחושת צריבה לא נעימה. בנוסף, המנותח עשוי לחוש בצורך מוגבר, תכוף ודחוף למתן שתן לאורך היום ומצד שני, להתקשות בהטלת מימיו, בייחוד בימים הראשונים.
- עד כשישה שבועות מסיום הניתוח, ובהתאם למעקב הרפואי הצמוד לו יזכה המטופל מצוות בית החולים, על המנותח להימנע מהרמת משאות כבדים, קיום יחסי מין או פליטת זרע. בנוסף, עליו להישמר ממאמץ יתר בעת מתן צואה.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.