כריתת פוליפים

hero-text hero-text

פוליפ הוא גידול שפיר שיכול להפוך לממאיר, ונפוץ במערות האף ובמעי הגס, אך גם באזורים אחרים בגוף. הם מופיעים בצורות שונות ולעיתים אינם גורמים לתסמינים. טיפול יכול לכלול תרופות או ניתוח להסרה, במיוחד אם הפוליפים גורמים להפרעה בתפקוד. במעי הגס, פוליפים יוסרו בדרך כלל במהלך קולונוסקופיה.

פוליפ הוא גידול, שפיר לרוב, שיכול להתפתח לגידול ממאיר במקרים מסוימים, נדירים יחסית. הפוליפ נחשב שכיח במערות האף וכן במעי הגס, אך הוא יכול להתפתח באזורים שונים בגוף, כמו כלל חלקי מערכת העיכול, בסינוסים, בשלפוחית השתן וברחם.

הפוליפים מופיעים בשתי צורות עיקריות: כגידולים מעוגלים המחוברים אל הרקמה הרירית ששמנה התפתחו, וכגידולים בעלי 'זנב' אשר מקשר אותם אל אותה רקמה.

הפוליפ, במקרים רבים, אינו גורם לתסמינים. בהיותו גידול שפיר, הוא מתפתח בקצב איטי ולעיתים אינו מתפתח מעבר לגודל מסוים, ובדרך כלל גם אינו גורם לכאבים.

עם זאת, ישנם מקרים שבהם הוא עשוי להפריע לתפקוד התקין, למשל במקרים שבהם הגידול תופס נפח גדול ממערת האף שבתוכה התפתח, עד כדי הפרעה לנשימה.

בהקשר זה הפוליפים במעי הגס נחשבים למקרה מיוחד יחסית, שכן 5% מהפוליפים באזור זה הופכים לסרטניים עם הזמן. לכן הנטייה היא להסיר פוליפים מהמעי הגס ברגע שאלו מתגלים.

גילוי הפוליפים הללו נעשה לרוב במסגרת בדיקת קולונוסקופיה, שנחשבת בדיקת סקר חשובה לבני 50 ויותר.

מידע כללי על הניתוח בפוליפים

ניתוח פוליפים משמעו, למעשה, הסרה מלאה של הגידולים שהתגלו. הניתוח לא יהיה האפשרות האוטומטית, אלא יתבצע רק כאשר הפוליפים מפריעים לתפקוד התקין או גורמים בצורה מסוימת לפגיעה אסתטית כלשהי.

בשלבים המוקדמים של התפתחות הפוליפ, ייתכן שתזכו לטיפול תרופתי מסוים, לרוב כזה הכולל שימוש בסטרואידים, אשר יסייע להקטנת גודל הפוליפ ולעיכוב בגדילתו.

במקרים מסוימים תרופות אלו אף מסייעות להעלמה מוחלטת של הגידול. לטיפול בפוליפים שהתפתחו באף ניתנות תרופות כתרסיס או בעזרת משאף, ובמקרים אחרים – ככדורים לבליעה.

אם התרופות אינן מועילות דיין או אם למרות עצירת התפתחות הפוליפים, הם עדיין גורמים להפרעה בתפקוד, יוחלט על עריכת הניתוח. כאן חשוב לציין שוב כי פוליפים במעי הגס ידרשו התערבות רפואית כירורגית בכל מקרה.

הכנה לניתוח פוליפים

ההכנה לניתוח תלויה במקום שבו התפתחו הפוליפים. כשמדובר בפוליפים באף ייתכן שהניתוח יתבצע בהרדמה מלאה, וייתכן שיתבצע בהרדמה מקומית – מה שישפיע כמובן על ההכנות לניתוח.

הסרת פוליפים מהמעי הגס תתבצע, כאמור, באמצעות קולונוסקופיה, תחת טשטוש עמוק לרוב, ותחייב צום של כמה שעות בדרך כלל, ואף ריקון המעי באמצעות חומרים משלשלים קודם לתחילת הפעולה.

מהלך הניתוח

גם כאן מהלך הניתוח תלוי בסוג הפוליפים ובמקום שבו התפתחו. ניתוח פוליפים באף נעשה לרוב בעזרת אנדוסקופ, מעין צינור דק שמוחדר אל מערות האף ובקצהו מצלמה וכלי ניתוח זעירים, המאפשרים כריתה מלאה של הפוליפים.

כאשר מדובר בניתוח להסרת פוליפים מהמעי הגס, תתבצע ההסרה במהלך בדיקת הקולונוסקופיה.

גם במקרה זה מדובר בצינור גמיש ודק שמוחדר אל המעי דרך פי הטבעת, שדרכו ניתן להחדיר גם כלי ניתוח שיאפשרו את כריתת הפוליפ; כריתת פוליפים שהתפתחו ברחם יכולה להתבצע דרך צוואר הרחם (היסטרוסקופיה) או דרך חתכים זעירים בבטן.

ניתוח פוליפים נמשך בדרך כלל בין חצי שעה לשעה, אך הוא עשוי להימשך זמן רב יותר בהתאם לכמות הממצאים, לגודלם ולמקום התפתחותם באיבר המטופל. כך או כך, בדרך כלל הם ידרשו אשפוז יום בלבד.

חשוב לזכור כי לאחר הפעולה – בין אם נעשתה תחת הרדמה מלאה, הרדמה מקומית או טשטוש עמוק – אתם עשויים לחוש מטושטשים, חלים ואף כאובים, ולכן מומלץ שיתלווה אליכם אדם קרוב. בכל מקרה, אין לנהוג בשעות שלאחר סיום ההליך.

תופעות לוואי

ניתוח פוליפים עשוי לגרום לכאבים ולדימומים קלים, אשר אמורים לחלוף לאחר כמה ימים. כאשר מדובר בניתוח פוליפים באף, ייתכנו הפרשות שונות מהנחיריים, וגם כאן מדובר בעניין טבעי.

במקרים נדירים עשויה להתפתח לאחר הסרת הפוליפ רקמה צלקתית במקום שבו היה הגידול, וזו עשויה לחסום את דרכי האוויר.
אם אתם חווים כאבים חזקים, סובלים מדימומים חזקים או מתמודדים עם תופעות לוואי חמורות, פנו להתייעצות עם הצוות הרפואי.

עוד נציין כי פוליפים עשויים לשוב ולצמוח באותה נקודה שבה התפתחו בפעם הראשונה, מסיבה לא ברורה, נכון להיום. גם פוליפים אלו ידרוש לעיתים התערבות כירורגית והסרה מלאה, אם הם גורמים הפרעה לתפקוד היומיומי התקין.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם