הלוקס ולגוס (עצם בולטת)

hero-text hero-text

הלוקס ולגוס, או בוהן קלובה, הוא עיוות בכף הרגל שבו הבוהן סוטה לכיוון האצבעות האחרות. כאשר התסמינים גורמים להפרעה משמעותית, ייתכן שיהיה צורך בניתוח לתיקון העיוות. הניתוח, הנערך בהרדמה כללית או אזורית, עשוי לכלול החזרת עצמות למקומן, שיוף או הסרת חלקים מעצמות כף הרגל. ההחלמה אורכת בין שלושה לשישה שבועות, ובמהלכה יש להימנע ממאמץ מוגזם

הלוקס ולגוס הינו עיוות שכיח באצבעות כף הרגל אשר מתבטא בסטייה לרוחב של הבוהן הגדולה, כך שהיא פונה לכיוון האצבעות התחתונות, הרחק ממרכז הגוף. כאשר עיוות זה גורם להפרעה משמעותית בשגרת החיים הטיפול שיוצע לכך יהיה ניתוח הלוקס ולגוס. התסמינים שיעידו על הדרישה לניתוח, יכללו בין השאר, כאבים מתמשכים באזור הבוהן, בעיקר סביב הבליטה שבבסיסה, חיכוך מתמשך של הבוהן באצבעות השכנות ובנעל, ואף דלקות חוזרות ונשנות באזור.

מה זה הלוקס ולגוס?

המונח בוהן קלובה, הָלוּקס וַלגוּס בפי הרופאים, הוא ביטוי לעיוות שכיח למדי של כף הרגל – עיוות שבמהלכו סוטה הבוהן בהדרגה כלפי פנים, לכיוון אצבעות הרגל האחרות, דוחקת אותן ולעיתים אף עולה עליהן, פשוטו כמשמעו. במקביל לתהליך זה נוצרת לרוב בליטה בבסיס הבוהן, עליונה או צידית.

כאשר בעיה זו מתבטאת רק כפגיעה אסתטית, לצד חוסר נוחות בעת נעילת נעליים מסוימות, היא תטופל באמצעים שמרניים בלבד, קרי מפרידי סיליקון מיוחדים בין האצבעות, סד מיוחד המותאם לטיפול בבוהן, המלצה להחלפת נעליים רחבות יותר ועוד. אך כאשר ירגיש המטופל בכאב המלווה בנפיחות במקום ובמפרק כולו והמצב יחמיר עם הזמן עד כדי ירידה משמעותית באיכות החיים ומגבלה משמעותית לתנועה, יידרש ניתוח מתקן.

עצם בולטת (הלוקס ולגוס) בכף הרגל

מידע כללי על ניתוח הלוקס ולגוס (בוהן קלובה)

ניתוח בוהן קלובה הוא האפשרות המועדפת לתיקון התופעה, אם מתפתחות, כאמור, בעיות בריאותיות שונות כתוצאה מכך – אך הוא לא מהווה אופציה ראשונה לטיפול. ישנן, כפי שציינו קודם לכן, כמה דרכי טיפול שמרניות שעשויות לשפר את המצב ואף 'לתקן' מעט את העיוות ברגל. אם אלו מספיקות כדי להבטיח תפקוד תקין, לא יישקל ניתוח. רק כאשר אלו אינן מועילות, או כאשר התופעה מחמירה, תיבָּחר האופציה הכירורגית.

מהי מטרת הניתוח?

באופן כללי, מטרתו של הניתוח היא לתקן את העיוות וליישר את הבוהן. במקרים הפשוטים כל שיידרש הוא החזרת עצמות הבוהן למקומן, אך במקרים חמורים אין זה מספיק: העיוות ההדרגתי עשוי לגרום לשינוי משמעותי במבנה העצמות ובצורתן, עד שיידרש שיוף שלהן ואף הסרת חלקים מהן כדי לאפשר את החזרתה של האצבע למקומה ולהשיב לכף הרגל את המבנה המקורי שלה.

הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה כללית, אך ניתן לבצעו גם תחת הרדמה אזורית במקרה הצורך. כיום הוא נערך באחת משתי גישות: פתוחה או זעיר-פולשנית (ניתוח הלוקס ולגוס בלייזר). ההחלטה על סוג ההרדמה ועל הגישה המועדפת תתקבל בהתאם לחומרת התופעה, כפי שהיא באה לידי ביטוי בצילומי הרנטגן ובהשפעותיה על איכות חייכם. בנוסף לכך יילקחו בחשבון גם גורמים נוספים כמו מצבכם הבריאותי ושיקול דעתו של הרופא, לאחר שהתייעץ עימכם כמובן.

הכנה לניתוח הלוקס ולגוס

לאחר קביעת יום הניתוח, תוכלו לקבל מהרופא המנתח את כלל ההסברים לגבי ההליך והסיבוכים האפשריים של הניתוח. כמו כן, תיפגשו עם המרדים אשר יבצע הערכה מפורטת לגבי מצב בריאותכם הכללי, משקלכם, קיום אלרגיות אם ישנן ועוד. כאשר הניתוח ייעשה תחת הרדמה כללית, תתבקשו לצום כמה שעות לפניו. אם הוא ייעשה תחת הרדמה אזורית, לא תידָרשו להכנות מיוחדות.

בפגישה עם המרדים תידרשו לפרט את כלל התרופות הכרוניות שאתם נוטלים וכן תוספות מזון, כדי שאפשר יהיה להחליט האם יש להפסיקן לפני הניתוח או לא. בדרך כלל יופסקו תרופות מדללות דם (כדוגמת אספירין) למספר ימים לפני הניתוח, על פי החלטת המנתח. כך כדאי לבצע עוד מספר פעולות לפני הניתוח, כדי להקל על עצמכם ביום הניתוח עצמו, כמו למשל מקלחת, הסרת תכשיטים ואיפור ולשאול לגבי שתלים שונים, אם קיימים.

הגעה לאשפוז לפני הניתוח 

כאשר מגיעים לאשפוז לפני ניתוח הלוקס ולגוס, תידרשו קודם כל להסדיר את כלל הנושאים האדמיניסטרטיביים הפרקטיים ולמצוא את מקום האישפוז אשר הוקצה עבורכם (חדר, מיטה). תידרשו לחתום על טופס הסכמה מדעת לפני הניתוח, אם עוד לא חתמתם עליו, בו מפורט ההליך אותו תעברו והסיבוכים הפוטנציאליים הכרוכים בו. לכל אורך השהות, תוכלו להיעזר במלווה, בן משפחה או קרוב, שיוכל להיות עימכם בצמוד לפני ואחרי הניתוח.

לפעמים, ההגעה לאשפוז לפני ניתוח מלווה בהתרגשות וחשש כבדים. רגשות אלו הינם טבעיים ומובנים לחלוטין, ובמקרה הצורך תוכלו להיעזר בטכניקות רגיעה שהוכחו כיעילות עבורכם. וודאו שאכן ענו לכם על כלל השאלות ואתם יודעים באופן ברור לקראת מה אתם הולכים ומה צפוי לכם לאחר הניתוח. כאשר ייקבע הזמן המדויק לניתוח, תקבלו חלוק, ערדליים וכובע ותועברו לחדר הניתוח.

מהלך הניתוח לתיקון הלוקס ולגוס

ניתוח לתיקון הלוקס ולגוס מתרכז, באופן טבעי, באזור בסיס הבוהן, היכן שמתפתחת לרוב הבליטה המפריעה – כלומר סביב המפרק המחבר בינה לבין כף הרגל עצמה. כאשר מדובר בניתוח פתוח, החתך ייעשה בתחתית כף הרגל; בגישה הזעיר-פולשנית החתכים הזעירים יתבצעו בנקודות שונות סביב המפרק.

כאמור, אופי הניתוח והיקפו תלויים בחומרת התופעה: אם כל שנדרש הוא להשיב את עצמות הבוהן למקומן, כך ייעשה – בתוספת קיבוע (מסמרים מיוחדים) שיישאר באצבע וישמור שלא תשוב להתעוות. במקרים הקשים יותר נדרש שיוף של עצמות המפרק והסרת חלקים ממנו. לעיתים פעולה זו תכלול גם את עצם הבוהן עצמה, המחוברת למפרק, ובמקרים החמורים תישקל האפשרות לביטול המפרק ולקיבוע העצמות. לאחר השיוף והסרת חלקי העצם, תקובע האצבע במנח המקורי.

ניתוח לתיקון בוהן קלובה נמשך לרוב בין שעה לשעתיים, כתלות בחומרת המצב. אתם צפויים להישאר באשפוז כיממה לכל היותר, ובימים הראשונים לאחר הניתוח תידרשו להיעזר בקביים כדי לא להפעיל לחץ על הבוהן המנותחת.

אילו סיכונים קיימים בניתוח הלוקס ולגוס?

הסיבוכים הפוטנציאליים הקיימים בניתוח עלולים לכלול כאב כרוני גם לאחר הניתוח, גירוי כואב עקב השימוש בברגים או חוטים, נגעים כתוצאה מחלוקת עומס שונה וחדשה בעת הליכה, שברי מאמץ עקב שינוי העומס בעקבות הניתוח וזיהום.

על פי ההערכות מחקריות, מרבית מהמטופלים מרגישים טוב לאחר הניתוח ולא חווים סיכונים או סיבוכים. יש לשים לב שככל שהמנתח יהיה מנוסה יותר, כך גדלה הסבירות שניתוח הלוקס ולגוס יספק תוצאה טובה יותר.

תופעות לוואי

תופעת הלוואי המרכזית של ניתוח שכזה היא חזרתה של הבעיה, אך מדובר במקרים שאינם שכיחים במיוחד. סיבוכים נדירים עוד יותר כוללים איחוי לא תקין של האזור המנותח ופגיעה בכלי דם ובעצבים באזור.

תופעת לוואי נפוצה יותר היא כאבים ואי נוחות בימים הראשונים לאחר הניתוח. ולכן מכיוון שמיד לאחר הניתוח עלולים להיות כאבים, יהיה עליכם ליטול משככי כאבים, כפי שיירשמו לכם על ידי הרופא המטפל. כדי למנוע את הסיכון לזיהום, יורה הרופא המטפל לפעמים גם על נטילת אנטיביוטיקה. בכל מקרה יש להודיע ולפנות באופן מיידי לטיפול רפואי כאשר יש חום של מעל 38 מעלות צלזיוס ; אדמומיות, נפיחות, או דימום ממקום החתך; כאב מוגבר סביב אתר החתך או נפיחות בכף הרגל הפגועה.

תהליך ההחלמה ושיקום

תהליך הריפוי אורך בדרך כלל שלושה עד שישה שבועות. אולם ככל שחומרת הבעיה תהיה גדולה יותר, כך זמן השיקום ייארך זמן רב יותר. לאחר שיחוררכם מאישפוז תוזמנו למעקב אצל המנתח אשר יבצע, בין השאר הערכה על סמך בדיקת רנטגן. לאורך השבוע הראשון חשוב להשאיר את הרגל מורמת מעלה, בשכיבה או בישיבה, עד כמה שניתן, כדי לעודד ריפוי מלא ומהיר יותר.

לשגרה לא מאומצת תוכלו לשוב לאחר פחות משבוע, בדרך כלל, ולהחלמה מלאה נדרשים כשישה שבועות (בכל אחת מהגישות הניתוחיות). לאחר שתוכלו לנעול נעליים ולחזור לפעילות, אל תשכחו להסתייע בנעליים רחבות מספיק ובעלי עקב נמוך. כך כדאי לבצע גם תרגילים לכף הרגל לאיזון השרירים, לייצוב וחיזוק כף הרגל. עיסוי עצמי של הקשת עם כדור טניס רך גם הוא יכול להיות מומלץ מאוד.


למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם