ניתוח וויפל
סרטן הלבלב הוא אחד מסוגי הסרטן הנחשבים לאלימים ביותר כיום. למעשה, הוא נתפס כה חמור ומשמעותי עד שרבים בטוחים כי מדובר בסרטן שאינו ניתן לריפוי. תפיסה זו אינה נכונה, שכן אם הסרטן התגלה בשלבים מוקדמים שלו, הוא ניתן לטיפול יעיל למדי באמצעות ניתוח וויפל, או בעגה המקצועית – פנקריאטיקודואודנקטומי.
קיומו של טיפול יעיל נגד סרטן הלבלב הוא בשורה מצוינת, כמובן, אך כאן חשוב לציין שניתוח וויפל נחשב לניתוח מורכב וארוך, מעצם היותו הליך המטפל באיבר הנמצא בעומק הגוף. זהו ניתוח המטפל באיבר קטן אך חיוני מאוד לתפקוד הגוף, ומחייב שינוי של מבנה מערכת העיכול – מה שיצריך הסתגלות ארוכה למדי למצב החדש.
ניתוח וויפל נעשה ברוב המוחלט של המקרים בעקבות גילוי סרטן בלבלב, ומתאפשר רק כאשר הגידול הסרטני נחשב קטן עדיין. כאשר מדובר במחלות אחרות של הלבלב (דלקת בלבלב למשל), הטיפול יהיה שונה ולרוב יסתכם במתן תרופות שונות.
מידע כללי על ניתוח וויפל
כאמור, ניתוח וויפל הוא ניתוח מורכב למדי וארוך יחסית. מטרתו היא להסיר גידול מראש הלבלב ובכך למנוע התפשטות אל איברים סמוכים. כפי שצוין קודם לכן, מדובר בסוג סרטן אגרסיבי מאוד, אך הוא לא גורם בהכרח לתסמינים רבים בשלביו המוקדמים – מה שמאפשר לו לגדול ללא הפרעה לתקופה מסוימת, וגורם לכך שהמחלה תתגלה במקרים רבים רק בשלבים מתקדמים יחסית.
אם הגידול שהתגלה נמצא אך ורק בלבלב, הוא ייכרת ויוסר במלואו, תוך פגיעה מינימלית בלבלב כולו. אם התגלה כי הסרטן כבר התפשט לאיברים סמוכים, הוא יכלול גם כריתה של חלקים נוספים במערכת העיכול – התריסריון, המעי הדק, חלק מהקיבה, צינור המרה, כיס המרה ובלוטות לימפה שנמצאות באזור. זו הסיבה שבגללה הניתוח נחשב למורכב יחסית, שכן מלבד כריתת אותם איברים הוא דורש מהרופא 'לחבר' מחדש את מערכת העיכול ולהבטיח שתעבוד בצורה תקינה.
הכנה לפעולה
ניתוח וויפל נעשה, כמובן, בהרדמה כללית, ומחייב לצום כמה שעות לפניו. נוסף על כך, ייתכן שתידרשו לשתות חומר משלשל, אשר ירוקן וינקה את מערכת העיכול לקראת הניתוח. בדיקות דימות אשר יבחנו את כלל איברי מערכת העיכול, ובעיקר את הלבלב עצמו, ייעשו גם הן לפני הניתוח כדי לספק לרופא שלכם תמונה מלאה על האזור לפני תחילת הפרוצדורה.
מהלך הניתוח
לאחר שתורדמו בהרדמה כללית, יחל השלב הראשון של הניתוח: הרופא יבחן את מצב הלבלב בעזרת כלי ניתוח זעיר-פולשניים. אלו יוחדרו אל חלל הבטן דרך חתכים קטנים, ויציגו לעיני הרופא את מראה האזור, על גבי מסך גדול שנמצא לנגד עיניו ובתמונה מוגדלת פי כמה, שתאפשר לו לבחן את הלבלב בצורה קפדנית.
שלב זה יאפשר לרופא להחליט אם מצב הגידול ומצב הלבלב מאפשר ניתוח כריתה, ולהעריך מה יהיה היקף הניתוח: אילו איברים יצטרך לכרות ואילו פעולות יצטרך לבצע לאחר מכן.
בתום שלב זה יחל ניתוח הכריתה עצמו: הרופא יבצע חתך גדול לרוחב הבטן, באזור הלבלב, ויכרות את הגידול. במידת הצורך, וכפי שכבר ציינו, הוא יכרות גם איברים סמוכים ללבלב. לאחר שסיים את הפעולות הללו, ייבדקו חלקי מערכת העיכול שהוסרו במעבדה, כדי לעמוד על אופיו של הגידול ועל אופיין של הגרורות ששלח לסביבתו.
השלב השלישי והאחרון הוא שלב 'הרכָּבַת' מערכת העיכול מחדש, ובמילים אחרות – חיבור האיברים מחדש, כדי שמערכת העיכול תפעל בצורה תקינה. בשלב זה יחוברו איברי המערכת שלא הוסרו – הלבלב, צינור המרה והקיבה – ישירות אל המעי הריק, שהוא חלקו האמצעי של המעי הדק. בצורה זו נגרמת פגיעה קטנה יחסית לתהליך העיכול, והוא יכול לשוב ולהתקיים בצורה תקינה לאחר הניתוח.
עם זאת, יש לזכור שתהליך ההסתגלות של הגוף עשוי להיות ארוך למדי: לעיתים, במשך חודשים לאחר הניתוח תרגישו חלשים ומשקלכם יפחת משמעותית – עד שמערכת העיכול תסתגל למצבה החדש.
ההתאוששות מניתוח וויפל נחשבת גם היא ארוכה למדי: האשפוז נמשך כמה ימים, וההתאוששות בבית – כחודש עד חודשיים. בתקופה זו חשוב שלא להתאמץ. מבחינת הרגלי התזונה, תידָרשו לבצע 'התאמות' שונות ולצרוך מזון במנות קטנות (מה גם שתאבונכם צפוי להיפגע בעקבות הניתוח). מומלץ מאוד לקבל ליווי מצד תזונאית בתקופה זו.
כמה שבועות לאחר הניתוח תוזמנו לביקורת בבית החולים, שבה יוכל הרופא שלכם לאמוד את מידת ההצלחה של הניתוח.
תופעות לוואי לאחר ניתוח וויפל
מאחר שמדובר בניתוח מורכב, הוא עשוי לגרום לתופעות לוואי שונות – בחילה והקאות בעקבות ההרדמה הארוכה, ירידה במשקל, וחולשה כללית לתקופה ארוכה, כאמור, אך אלו תופעות שיחלפו לרוב לאחר כמה שבועות. תופעות לוואי אפשריות נוספות הן התפתחות סוכרת (בשל פעילות חלקית של הלבלב) ואי-ספיקת לבלב, מקרים שנחשבים נדירים יחסית.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם