Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
ראומטולוגיה
ראומטולוגיה

ראומטולוגיה

כאבי מפרקים כרוניים

המפרקים מהווים נקודות חיבור מרכזיות בין האיברים השונים, ולמעשה מאפשרים לגוף תנועה. המפרקים קיימים לכל אורך הגוף – מכף רגל ועד ראש – באצבעות הרגליים, בברכיים באגן, בצוואר, לאורך הידיים וגם לכל אורך עמוד השדרה.

 

נקודות חיבור אלו הן מהמוקדים העמוסים ביותר בגוף האדם, כאשר ישנם מפרקים 'עסוקים' במיוחד, שנעים ומתפקדים ללא הפסקה ומתמודדים עם משקל רב.

 

לכן, לא מפתיע כי אותם מפרקים יהיו לעיתים הראשונים להישחק – ולגרום לכאבים ולפגיעה משמעותית בתפקוד הגוף. במקרים רבים, השחיקה הזו תהפוך מואצת ומהירה בעקבות התפתחותה של דלקת מפרקים. מצב זה יכול להביא לכאבים שיהיו לא פעם גם ממושכים מאוד. אלו כבר יוגדרו ככאבי מפרקים כרוניים – כאבים המטופלים במרפאת הכאב של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר.

 

סוגי דלקות מפרקים והשלכותיהן על הטיפול

ביומיום, נעשה שימוש במונח הכולל 'דלקת מפרקים' להגדרת כאבים בנקודות אלו, אך בפועל יש לדעת להבחין בין שני סוגים בסיסיים ועיקריים של פגיעה במפרקים. הראשון הוא פגיעה הנובעת משחיקה, מ'עבודת יתר' ומשימוש לא נכון במפרק, כמו גם כתוצאה ממשקל יתר, במקרים מסוימים. הסוג השני הוא פגיעה במפרקים על רקע מחלה דלקתית כללית.

 

הסוג הראשון איננו דלקתי כלל בבסיסו, אך יכול לעתים להתפתח למצב דלקתי. הסוג השני הינו, כאמור, דלקת אמיתית שהיא תוצאה של פגיעה במפרקים על רקע מחלה התוקפת מפרק אחד או יותר, כאשר לעיתים היא תתחיל במפרק אחד ותתפשט, עם אפשרות של פגיעות באיברים נוספים, ובעיקר בעיניים ובמערכת העיכול.

 

כך או כך, חשוב לזכור כי חולי דלקות מפרקים זקוקים לטיפול מיידי ומשמעותי, ולא רק משום הסכנה לאותה פגיעה בחופש הפעולה של המפרק. כאבי מפרקים נחשבים קשים במיוחד, עד הפרעה של ממש לתפקוד היומיומי וחוסר יכולת להניע את האיברים הקשורים באותו מפרק, רק מחמת הכאב.

כאשר אותו כאב חמור נמשך זמן רב, הוא מוגדר ככאב כרוני – הגדרה ידועה ומוכרת לרפואה המודרנית. כאבים אלו יכולים להימשך חודשים ואף שנים אם לא יינתן להם טיפול ראוי. גם במקרים בהם אין החמרה במצב המחלה עצמה, הכאבים עשויים להימשך בעוצמות גבוהות וכמובן להשפיע על אורח חייו של המטופל.

 

לכן, דלקות ומחלות מפרקים שונות זוכות לטיפול כמעט מיידי במרפאות הכאב השונות. ה'יתרון' היחסי של מחלות אלו הוא ביכולת לאתר את מקור הכאב בצורה מדויקת למדי, כאשר לרוב ניתן לאשש את קיומה של המחלה באמצעות בדיקת דם פשוטה, בדיקת שתן או צילום רנטגן (כאשר מדובר בשחיקה של הסחוס, לדוגמא). כך, שלב האבחון יהיה בדרך כלל מהיר, באופן יחסי כמובן, וסדרת הטיפולים שאמורה להקל על מכאוביו של החולה במידה כזו או אחרת, תחל כמעט באופן מיידי.

כיצד מטפלים בכאבי מפרקים כרוניים?

 

הטיפול במחלות דלקתיות אמיתיות של המפרקים מבוסס בדרך כלל על טיפול תרופתי סיסטמי – מאחר שבמקרים רבים הפגיעה איננה מתמקדת במפרקים אלא מפושטת (כלומר: הכאבים בה קשים להגדרה). הטיפול והמעקב במקרים אלה מתבצע במרפאות הריאומטולוגיות בדרך כלל. בשנים האחרונות נוספו סוגי טיפול מאוד 'חכמים' ויעילים למחלות אלו, המאפשרים להקל, להאט ואף לעצור את התקדמות המחלה.

 

הטיפול במחלות מפרקים שהרקע שלהם הינו שחיקה ושימוש לא נכון כולל בראש ובראשונה הגדרת יעדים לשימוש נכון יותר. ניתן להיעזר במקרים אלו בטיפולי פיזיותרפיה, הידרותרפיה ולעתים אפילו אוסטאופטיה או כירופרקטיקה, על פי שלבי המחלה.

בנוסף, ניתן לשקול גם את הצורך בעזרים כמו מדרסים, חגורות וכדומה, על פי אופי המחלה כמובן, על מנת להפחית את העומס מהמפרק. במידה שאכן קיים במקרים כאלו גם מרכיב דלקתי, מעבר למרכיב השחיקה, ניתן להשתמש בתרופות – לעתים מקומיות ולעתים פומיות. אפשרות טיפול נוספת היא הזרקה של משככי כאבים ישירות למפרק, אך היא מצריכה שיקול דעת מצד הצוות הרפואי.

 

הטיפול 

    • פיזיותרפיה: לפיזיותרפיה חשיבות רבה במחלות מפרקים. תנועתיות קבועה ומבוקרת של המפרקים ובעיקר עבודה על חיזוק מערך השרירים, הגידים והרקמות סביבם, מפחיתים את העומס על המפרק ובכך יכולים לסייע בהפחתת הכאב ובהתמודדות קלה יותר עם כאבי המפרקים המתמשכים.

 

    • דיאטה ותזונה נכונה: לא פעם, כאבי המפרקים מתרכזים בעיקר בכאלו אשר מתמודדים עם מאסת הגוף: פרק הירך, הברכיים, הקרסוליים ועוד. מפרקים אלו נוטים, באופן טבעי, להישחק ולהתנוון מהר במיוחד ולכן ירידה במשקל תסייע לא פעם להפחתת הכאב. היום קיים ידע רב על תזונה המפחיתה דלקת, כמו צריכת מזון עשיר בכורכומין (קיים בעיקר בתבלין הכורכום) או מאכלים המגבירים את קצב חילוף החומרים. כך, ייעוץ תזונתי יכול לסייע מאוד במצבים אלה.

 

  • Antirheumatic Drugs: תרופות ביולוגיות אנטי דלקתיות, הניתנות במטרה למנוע את הפגיעה במפרק ובכך להפחית את הכאבים בו, כמו גם את הנזק הרב שיכול להיגרם לו לאורך השנים.

סוגי הבדיקות והתאמת הטיפולים לחולים נעשים על ידי טובי המומחים במרפאת הכאב של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר. האבחון וההחלטה על סוג הטיפול יתקבלו בשיתוף פעולה מלא בין המטופל לאנשי הצוות, במטרה להשיג תוצאות מיטביות.

לייעוץ וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או פשוט לקבוע תור