מיתרי הקול

hero-text hero-text

מיתרי הקול הם ריריות בגרון המאפשרות הפקת קול. הם מורכבים משלוש שכבות: גידים, שרירים ורירית. בעיות נפוצות כוללות צרידות, דלקות, ופגיעה מרפלוקס. ישנן גם פגיעות חמורות יותר כמו שיתוק, גידולים שפירים וממאירים. טיפול מוקדם חיוני למניעת סיבוכים. בעיות במיתרי הקול עלולות להשפיע משמעותית על איכות החיים ויכולת התקשורת, ולכן חשוב להיות ערניים לשינויים.

מיתרי הקול הם למעשה שתי ריריות מוארכות בצבע לבן הנמצאות אחת בסמוך לשנייה, מעל לקנה הנשימה. מעבר האוויר דרכן בעת תהליך הנשימה מרעיד אותן וגורם להן 'להיפגש' האחת בשנייה, וכך יוצר את הקול שאנחנו מפיקים בעת דיבור, צחוק, צעקה ועוד.

צמד הריריות הללו נמצאות בגרון, ומורכבות למעשה משלוש שכבות: גידים, שרירים ורירית. האחרונה היא גם השכבה העליונה, אשר עוטפת את מיתרי הקול. מיתרי הקול (שפתות הקול) משמשים אותנו, בני האדם, בתדירות גבוהה בשל העובדה שהדיבור הוא הדרך העיקרית שבה אנחנו מתקשרים עם סביבתנו. לעיתים, עם קשר או ללא כל קשר לשימוש הרב בהם, מתפתחות במיתרי הקול מחלות או בעיות רפואיות המחייבות טיפול.

המחלות והבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר במיתרי הקול

במצב רגיל איננו חושבים כלל על מיתרי הקול, אך כאשר פעולתם משתבשת נדע זאת כמעט מייד, משום שלרוב מצב שכזה ישפיע על הקול שאנחנו מפיקים, על איכותו ועל עוצמתו, כמו גם על מידת יכולתנו לדבר בקלות.

המחלות והבעיות הנפוצות ביותר הקשורות במיתרי הקול הן:

  • צרידות: מהתופעות השכיחות ביותר הקשורות למיתרי הקול, אשר נגרמת לרוב בשל פגיעה ברירית, השכבה העליונה העוטפת את מיתרי הקול. כאשר הרירית הזו נפגעת (למשל, בשל דלקת בגרון אשר משפיעה על כל סביבתה), הקול ישתנה ויהיה 'מחוספס' – צרוד. לרוב בעיה שכזו תחלוף מעצמה עם הזמן
  • דלקת של מיתרי הקול: יכולה להיגרם בשל מחלה ויראלית או בקטריאלית. המחלה גורמת להתנפחות של מיתרי הקול, ומלבד אי הנוחות שיוצר המצב היא גם תפגע ביכולת להפיק קול 'תקין'. מנוחה תעזור כאן מאוד (על ידי דיבור מועט), וכן תרופות נוגדות דלקת וכאלו המטופלות במחלות ויראליות
  • דלקת כרונית של מיתרי הקול: דלקת שלרוב תיגרם בשל חשיפה קבועה לגורם המזיק למיתרי הקול, כמו חלקיקי חומר הנשאפים במהלך הנשימה. כאן תסייע כמובן ההימנעות מהחשיפה לאותו גורם בעייתי, וכן הסתגלות למצב מיתרי הקול (שכן מצבם כרוני ועשוי שלא להשתנות) בעזרת קלינאי תקשורת
  • פגיעה במיתרי הקול בשל רפלוקס: רפלוקס הוא עלייה של תוכן הקיבה אל עבר הוושט והלוע. במקרים מסוימים יכול תוכן הקיבה, המכיל חומצות חזקות, להגיע גם אל מיתרי הקול ולפגוע בהם, עד כדי שינוי הקול, צרידות קבועה ועוד. טיפול ברפלוקס בשלב מוקדם ימנע זאת ברוב המקרים
  • שימוש לא נכון במיתרי הקול: ישנם מקרים שבהם מתפתח ליקוי בדיבור בשל שימוש לא נכון במתרי הקול, או בשל שימוש מוגזם בהם. גם כאן, טיפול בידי קלינאי תקשורת עשוי לעזור מאוד.

פגיעות חמורות במיתרי הקול

לצד הפגיעות והבעיות השכיחות יחסית, ישנם מצבים שבהם מחלות מיתרי הקול יכולות להיות מסוכנות ומשמעותיות הרבה יותר. אלו מצבים נדירים יותר, כמובן, אך גם הם עשויים להתרחש לא פעם מסיבות שונות:

  • שיתוק במיתרי הקול: מצב שמתרחש בדרך כלל רק במיתר אחד (שיתוק בשני מיתרי הקול נחשב נדיר מאוד), בשל פגיעה פיזית וחיצונית, פגיעה פיזית במהלך ניתוח באזור, מחלה ויראלית שהזיקה לו מאוד וכדומה. במקרים כאלו לרוב ימוקם המיתר הפגוע מחדש, כדי שיוכל בכל זאת 'לפגוש' במיתר הבריא וכך לאפשר הפקת צליל בצורה טובה יותר
  • גידולים שפירים על מיתרי הקול: 'יבלות' או פוליפים על מיתרי הקול יכולים להופיע מסיבות שונות, לדוגמה – בשל שימוש לא נכון בהם. צמיחה של גידולים שפירים תגרום בדרך כלל לצרידות או לשיבוש אחר בצליל הדיבור, אך לרוב ניתן יהיה להתגבר על הבעיה ללא ניתוח (מפגשים עם קלינאי תקשורת יכולים לשפר משמעותית את צורת הדיבור ואת הצליל המופק ממיתרי הקול)
  • גידולים ממאירים במיתרי הקול: ישנם שני סוגים עיקריים של גידולים סרטניים הקשורים במיתרי הקול – גידולים של מיתרי הקול עצמם וגידולי סרטן הגרון. בעוד הסוג הראשון של הגידולים מוגבל בדרך כלל למיתרי הקול עצמם ואינו מתפשט, הסוג השני עשוי להתפשט לאיברים נוספים. בשני המקרים ישנו צורך בטיפול להסרת הגידולים, לעיתים עד כדי הסרת מיתרי הקול במלואם.

כפי שניתן לראות, מחלות ובעיות שונות יכולות לפקוד את מיתרי הקול. מאחר שמדובר באיבר חשוב וחיוני מאוד לדיבור ולתקשורת, יש לשים לב לשינויים חשודים בקול או לתחושת אי נוחות באזור הגרון, שכן אלו עשויים להעיד על בעיה שמחייבת טיפול.


זימון תור לרופאים בתחום