Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
צנתור מוח

צנתור מוח

צנתור מוחעולם הצנתורים מתקדם בקצב אדיר בשנים האחרונות, ומציע יכולות שמאפשרות לבצע, דרך חתך אחד זעיר, שלל פעולות שבעבר היו אפשריות רק בניתוח פתוח. דוגמה מצוינת לכך היא צנתור מוח, אשר מאפשר לטפל כיום בבעיות דחופות ובמקרים משמעותיים כמו היווצרות מפרצת מוחית, כמו גם לבחון ולאבחן את מצב כלי הדם העדינים והרגישים באחד האיברים החשובים בגופנו.
בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר נמצאים חדרי צנתורים 'מהדור החדש', אשר בהם מתקיימים אלפי הליכים מדי שנה, וביניהם גם צנתורי מוח. הצנתורים בבית החולים נעשים בידי רופאים מהטובים ומהמובילים בעולם בתחום, כדוגמת ד"ר שמעון מימון, נוירורדיולוג פולשני (מצנתר מוח) ונוירורדיולוג אבחנתי.

מהו צנתור מוח ומתי הוא נעשה?

צנתור מוח הוא הליך אשר מאפשר גישה ישירה לכלי הדם של המוח. ישנו צנתור אבחנתי, המיועד לעמוד מקרוב על מצבם של כלי דם שונים במוח, וישנו צנתור טיפולי, שבמהלכו ניתן לטפל בתופעות או במחלות הקשורות בכלי הדם שבמוח. בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר נעשים צנתורי מוח אבחנתיים, וכן צנתורי מוח לטיפול במפרצות מוחיות (אנוריזמות או AVM) – מצבים שבהם כלי הדם מתרחב בנקודה ספציפית ועלול להתפוצץ ולהיקרע, מה שיוביל לדימום מוחי המסכן חיים. בעבר הלא רחוק טיפול במפרצת מוחית נעשה אך ורק במסגרת ניתוח פתוח – כלומר דרך פתח שנעשה בראש ובגולגולת. כיום, כמעט כל המקרים שבהם מתגלה מפרצת מוחית מטופלים באמצעות צנתור מוח, משום שהוא פשוט יותר, מהיר יותר ומבטיח למטופל התאוששות קצרה ומהירה הרבה יותר.

כיצד מתבצע ההליך בפועל?

בבסיסו של עניין, צנתור מוח נעשה כמו כל צנתור אחר: דרך עורק ראשי בגוף מוחדר הצנתר, הקתטר – צינור ארוך ודק. באמצעות הצנתר אפשר להזריק תרופות שונות ישירות לאזור המטופל, להרחיב כלי דם ספציפי ולהחדיר סטנטים (תומכנים).

עם זאת, ההבדלים בין צנתור מוח לצנתורים אחרים גדול למדי. יש לזכור כי כלי הדם המוחיים רגישים יותר, קטנים יותר ובעלי אנטומיה עדינה: הם אינם מוגנים ועטופים על ידי שריר ורקמה, בניגוד לכלי הדם המובילים ללב, לדוגמה, ולכן קל מאוד לפגוע בהם ולקרוע אותם. לכן, המכשור שבעזרתו מתבצע צנתור מוח חייב להיות קטן ועדין במיוחד.

ואכן, הצנתר שבו משתמש הרופא המצנתר יהיה דק במיוחד: קוטר המוליך אשר מוחדר עד לכלי הדם המוחיים הוא 0.07 אינץ' בלבד. עוביו של צנתר המשמש בצנתורי לב, לדוגמה, גדול פי שניים ממנו.

הצנתר המשמש בצנתורי מוח מוחדר דרך עורק הירך או עורק המפשעה – שני עורקים שנחשבים רחבים למדי. אותו צנתר מובל עד לאזור הצוואר, ובנקודה זו יוצֵא ממנו הצנתר המוליך, הדק ביותר, שימשיך את מסלולו מהצוואר ועד לכלִי הדם הבעייתי במוח.
במקרה של צנתור שנעשה בעקבות מפרצת מוחית, יוּבַל דרך הצנתר סליל מיוחד, או כמה סלילים, עד לנקודה שבה התרחשה המפרצת. הסלילים יונחו בנקודה הבעייתית וימנעו זרימת דם אל המפרצת, מה שיביא להריסתה.

במקביל למהלך הצנתור הטיפולי מצולם האזור המטופל בעזרת הדמיה אנגיוגרפית (לרוב CT או MRI), כדי לאפשר לרופא לאתר בקלות את כלי הדם הבעייתי ולוודא שפעולה בוצעה כראוי.
הדמיה כזו משמשת גם לבדיקה כללית של כלי הדם במוח, לפני צנתור. כך ניתן לאתר כלי דם בעייתיים, שבהם עשויה להתפתח מפרצת בעתיד, מה שיאפשר לרופא המצנתר להקדים תרופה למכה ולטפל בכלי הדם עוד לפני שיינזק.

כמה זמן אורך צנתור מוח, ומהו תהליך ההתאוששות הצפוי לאחריו?

צנתור מוח טיפולי אורך בין שעתיים לשלוש שעות. צנתור אבחנתי עשוי להיות קצר יותר. לרוב, לאחר שיסתיים הצנתור בהצלחה יועבר המטופל להשגחה בטיפול נמרץ למשך הלילה, ולאחר מכן ישהה בחדר האשפוז למשך יומיים נוספים. לאחר מכן הוא ישוחרר לביתו, זאת כמובן בהתאם למצבו של המטופל ולמידת הפגיעה שנגרמה למוחו, אם התרחשה כזו, בעקבות הבעיה שבגללה הגיע לבית החולים.

חדרי הצנתורים בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר נחשבים למתקדמים ולחדישים בישראל. הידיעה שאתם מטופלים בידי טובי המצנתרים בעולם, לצד המכשור המתקדם, המקצועיות של הצוות המסייע ותנאי האירוח המצוינים שמציע בית החולים, תורמים להצלחת ההליך ולביצועו בצורה המיטבית.

הכתבה נכתבה בשיתוף ד"ר שמעון מימון, נוירורדיולוג פולשני (מצנתר מוח) ונוירורדיולוג אבחנתי, מצנתר מוח מוביל בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.