Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
ניתוחי רשתית
ניתוחי רשתית

ניתוחי רשתית

הרשתית נמצאת בדופן האחורי של העין וצמודה אליו, למעשה. אפשר לראות בה כאיבר ה'אחרון' בתהליך הראייה בעין עצמה, משום שהיא זו שאחראית להעביר את התמונה הנקלטת בעין אל עצב הראייה, על ידי תרגום הנתונים לאותות חשמליים.

על הרשתית ישנם כמה איברים הרגישים לאור – תאי הקנים, מדוכים (תאי חרוט) וסיבי עצבים – שמאפשרים את תהליך המרת הנתונים לאותות. הרשתית היא למעשה 'המקבילה' של חיישן המצלמה, ולכן פגיעה בה עלולה לשבש את הראייה בצורה משמעותית.

ישנן כמה תופעות הקשורות ברשתית אשר יחייבו טיפול. הידועה שבהן היא התנתקות הרשתית – תופעה שבעבר נחשבה כמחלה ניוונית בלבד (כלומר כזו המתרחשת בגיל מבוגר), אך כיום ידוע שיכולה להתרחש בכל גיל; דימום בזגוגית האחורית של העין, הצמודה לרשתית, מה שעשוי לפגוע ביעילותה; חור מָקוּלרי במרכז הרשתית; ניוון הרשתית; ובצקת ברשתית.

מה חשוב לדעת על ניתוחי רשתית?

ניתוחי רשתית נעשים כמעט תמיד בהרדמה מקומית בלבד. אלו ניתוחים עדינים וזעירים אך מוצלחים למדי, שמביאים לשיפור במצב, גם כאשר הפגיעה התבטאה בירידה בכושר הראייה – עד גבול מסוים כמובן. יש לציין, עם זאת, כי במקרים לא מעטים ניתוחי רשתית ייעשו במטרה לעצור את ההידרדרות בראייה, ללא יכולת לשפר אותה.

כשמדובר בניתוחים לטיפול בהיפרדות הרשתית, יש לציין כי קיימות כמה טכניקות, אשר קשורות בסוג ההיפרדות ובגורם לה. מאחר שהיפרדות הרשתית היא תופעה אשר פוקדת אחד ל-10,000 מטופלים בשנה, זהו אחד הניתוחים הנפוצים ביותר מבין ניתוחי הרשתית.

איך מתכוננים לניתוח?

כאמור, ניתוחי רשתית לא נעשים בהרדמה כללית בדרך כלל (אלא אם כן מדובר בניתוח בילדים קטנים או בפעוטות), ולכן אינם דורשים צום ממושך לפניהם. כמה ימים לפני הניתוח תעברו ככל הנראה בדיקת ראייה כדי שהרופא יוכל לעמוד מקרוב על מצב הרשתית שלכם.

גלגל עין בצבע כחול

כיצד מתבצע ניתוח רשתית?

כאמור, ישנן לא מעט תופעות ובעיות בריאותיות הקשורות ברשתית, והטיפולים בהן שונים. באשר להיפרדות הרשתית, הטיפול יכול להיות התקנת חגורת סיליקון מיוחדת סביב העין, הזרקת גז אל העין, קריותרפיה ועוד.

בניגוד לעבר, ניתוחי רשתית (וניתוחי עיניים רבים נוספים) נעשים כיום במקרים רבים דרך העין ולא בגישה חיצונית, מה שהתברר עם השנים כיעיל יותר וכפשוט יותר להחלמה. ניתוחים כאלו אף אינם דורשים תפרים ברוב המקרים.

בבעיות אחרות הקשורות ברשתית יבוצע ניתוח הוצאת ג'ל הזגוגית הצמוד לרשתית – ניתוחי ויטרקטומי, אשר פותרים כמה מהבעיות הקשורות ברשתית (לדוגמה – דימום בזגוגית אשר משפיע על קליטת האור ברשתית). בתופעות מסוימות, כמו ניוון של הרשתית, עשוי הצוות הרפואי לבחור דווקא בטיפול תרופתי ולא בניתוח, משום שהאפשרות הראשונה נחשבת במקרים רבים יעילה יותר. קרעים ברשתית או חור מקולרי (חור במקולה, האיבר האחראי על הראייה המרכזית) יכולים להיות מטופלים כיום בעזרת שמן סיליקון המסייע ל'איחוי' קרעים וחורים.

כמה זמן אורכים ניתוחי רשתית?

הניתוחים השונים אורכים בין חצי שעה לשעה.

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר ניתוחי רשתית חשוב מאוד לא לשטוף את העין המנותחת , ולהימנע לחלוטין ממגע של מים בה. חשוב לא פחות להימנע מפעילות מאומצת למשך כחודש מיום הניתוח. בימים הראשונים ייתכנו הפרשות מהעין עצמה, אך אלו ייפסקו בהדרגה.

האם יש תופעות לוואי?

תופעות הלוואי הקשורות בניתוחי רשתית נוגעות, כמובן, בעיקר לכושר הראייה ולתחושה בעין. תופעות שכיחות סביב ניתוחים אלו הם עלייה בלחץ התוך-עיני, פגיעה ברקמות העין הבריאות, התפתחות קטרקט, זיהום חיידקי בתוך העין והידרדרות בראייה עד כדי עיוורון. חשוב לזכור שאלו תופעות לוואי נדירות למדי, ושניתן לטפל בהן בצורה מיטבית – לעיתים עוד בזמן הניתוח, אם הפגיעה התגלתה במהלכו.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.