ניתוחים בריאטריים והריון
בעשורים האחרונים, חלה עלייה בזמינות המזון וירידה באיכותו, יחד עם ירידה בפעילות הגופנית, כתוצאה, תופעת ההשמנה הולכת וגדלה בקצב מהיר והוכרזה כמגיפה על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO).
שיעור הסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר בישראל עלה פי שלושה בשלושים השנים האחרונות. היום שיעור הסובלים מעודף משקל הוא כ 35% ושיעור הסובלים מהשמנת יתר הוא כ- 15% מהאוכלוסייה.
השמנת יתר חולנית, המוגדרת כ-BMI (מדד מסת גוף) גדול מ-40 או גדול מ-35 עם מחלות נלוות, הינה מצב מורכב בעל השפעות פסיכולוגיות, חברתיות ובריאותית. בארץ, כך על פי ההערכות, סובלים מהמחלה כ-300,000 איש.
השפעות השמנת היתר:
ההשמנה משפיעה על כל מערכות הגוף, כולל מערכת הדם והלב, מערכת הנשימה, מערכת העיכול, מערכת העצבים, הנשימה והעור.
ישנן מחלות רבות וקשות הנלוות להשמנה כגון: סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, דום נשימה בשינה ובשנים האחרונות נחקר גם הקשר לסוגי סרטן מסוימים.
הקשר בין השמנת יתר והריון
אולם, קיימות גם בעיות במערכת הרבייה הנגרמות כתוצאה מהשמנה, אשר כתוצאה מהן קטנה היכולת להרות ושיעור הסיבוכים בזמן הריון עולה, כמו כן ישנה עליה גבוהה גם בשכיחות שחלה פוליציסטית, אשר הינה תסמונת הורמונאלית, בה יש ריבוי זקיקים בשחלה או עליה בנפח השחלה מעל לערך הנורמה, דבר המוביל להפרעה בפריון.
במחקר גדול שפורסם בשנת 2008 בכתב העת היוקרתי JAMA, וסקר 75 מאמרים רפואיים, נמצא ששיעור סיבוכי-הריון נמוך יותר אצל נשים שעברו ניתוח לטיפול בהשמנת יתר, "קיצור קיבה", בהשוואה לנשים עם השמנת יתר חולנית שלא עברו ניתוח והוא דומה לשיעור של נשים ללא השמנת יתר חולנית.
בנוסף, המחקר שבדק סיבוכי-הריון בנשים עם השמנת יתר חולנית שעברו ניתוח מול קבוצת נשים שלא עברו ניתוח, הראה שבקבוצת הנשים שעברו את הניתוח היו 0% תחלואה בסוכרת הריון, לעומת 22.1% בקבוצת הנשים שלא עברו ניתוח, ו- 0% יתר לחץ דם לעומת 3.1%, כמו כן העלייה במשקל בזמן ההיריון הייתה נמוכה יותר בקבוצה המנותחת- 5.5 ק"ג לעומת 7.1 ק"ג בממוצע.
תוצאות דומות או טובות יותר היו גם אצל נשים שעברו ניתוח לעומת נשים שלא עברו ניתוח בקשר ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך או עודף משקל של הילוד.
מחקר אחר, שפורסם ב-2011 והוצג בכנס האמריקאי לכירורגיה מטבולית ובריאטרית (2011 annual meeting of the American Society of Metabolic and Bariatric Surgery), עוסק בהשפעת הניתוח הבריאטרי על פוריות. במחקר סקרו 566 נשים עם השמנת יתר חולנית שעברו ניתוח בריאטרי.
- ל-5.5% מהנשים בגילאי 22-42 היתה תסמונת שחלה פוליציסטית שאובחנה לפני הניתוח. מחצית מן המטופלות שנבדקו לאחר הניתוח הצליחו להכנס להריון ועברו הריון תקין.
- תופעות של הפרעות מחזור נעלמו אצל למעלה מ-80% מהנשים שסבלו מהן לפני הניתוח.
- הייתה החלמה מסוכרת סוג 2 אצל קרוב ל-80% מהחולים שסבלו מהמחלה לפני הניתוח.
- מעל שני שליש מהמטופלות סבלו מהירסוטיזם (שיעור יתר ממקור הורמונאלי). אצל כ-30% נעלמו התסמינים.
- אף אחת מהנשים שהרו לאחר הניתוח לא סבלה מסיבוכים תזונתיים או מסיבוכים הקשורים ללידה. בניגוד לנשים שסובלות משמנה במהלך ההיריון ולא עברו ניתוח.
בהרצליה מדיקל סנטר מנתחים רק רופאי בריאטריה מומחים בעלי ניסיון רב בתחום. הרופא המנתח אחראי באופן אישי על הטיפול, החל מרגע קבלת ההחלטה על הניתוח, במהלך הניתוח והאשפוז ולאורך כל המעקב שלאחריו. במהלך האשפוז, מקבל הרופא המנתח באופן אישי, את כל ההחלטות הטיפוליות, 24 שעות ביממה.